Aris Leeuwarden stelt doelstelling bij: "We verdienen het niet om in de top zes te zitten"

Het seizoen begon met twee overwinningen uit de eerste drie wedstrijden zo goed voor Aris Leeuwarden. De top zes na de eerste competitiehelft, waarmee de play-offs om het landskampioenschap zijn veiliggesteld, leek een realistisch doel. Nog geen maand na de laatste overwinning staan de zaken er heel anders voor. De basketbalclub kreeg te maken met blessures, een disciplinaire schorsing en vijf verliespartijen op rij met als dieptepunt een nederlaag in de allerlaatste seconde tegen hekkensluiter Apollo Amsterdam.
Tijdens die wedstrijd tegen de Amsterdamse ploeg, die dit seizoen nog alles verloor met een gemiddelde marge van 19,7 punten, kon coach Ferried Naciri voor het eerst sinds weken wel weer beschikken over Chad Frazier en Cedric Dedecker. De eerstgenoemde trainde voor de wedstrijd van zaterdag noch maar één keer mee en zou voorzichtig worden gebracht. Naciri was met een achterstand van tien punten in het derde kwart echter gedwongen om de Amerikaan in te brengen.
"We willen wat voorzichtig zijn met hem, maar hij zei dat hij er klaar voor was de tweede helft en dat hij meer kon spelen. Dus toen hebben we dat ook gedaan", zegt Naciri. Hij was uiteindelijk goed voor elf punten en stond daarmee aan de basis van de comeback van Aris.

Frustrerend

Voor Dedecker zat veel speeltijd er nog niet in. "Maar dat snap ik ook. Ik heb nog maar twee dagen meegetraind. Dus ik moet er weer helemaal inkomen", zegt de Belgische basketballer. "Maar zoals je kon zien zat ik vandaag nog niet in het ritme."
Dedecker zat zich de laatste weken nederlaag na nederlaag te verbijten op de bank. "Ik wil meehelpen om er iets aan te kunnen doen. Dat gaat dan niet en dat is zeer frustrerend", zegt hij.

Schorsing

Bovenop de blessuregevallen van de afgelopen weken komt nog de afwezigheid van Craig Osaikhwuwuomwan, waardoor Naciri de afgelopen weken op de training nog geen tien man op de been kon krijgen. Osaikhwuwuomwan is door de club voor de hele maand februari disciplinair geschorst. Over de precieze details van die beslissing wil de club geen uitspraken doen.
De personele problemen wil Naciri echter niet als excuus aanvoeren voor de resultaten van de afgelopen weken. "De blessures misschien wel wat. Je mist je twee point guards, wat natuurlijk wel een verschil maakt", zegt Naciri. Maar uiteindelijk heeft het resultaat van zaterdag daar volgens hem niets mee te maken. "Ik vind van niet. Je kunt vandaag gewoon winnen. Je moet gewoon harder spelen."
Craig Osaikhwuwuomwan © Orange Pictures
Het felle spel is precies wat Osaikhwuwuomwan bracht bij de Leeuwarders. Ze hadden de 2,11 meter lange center goed kunnen gebruiken tegen Amsterdam, maar Naciri wil over een gemis niet praten. "Nee, want we kunnen met dit team gewoon winnen. Daar zijn geen excuses voor."
Of Osaikhwuwuomwan nog terugkeert in het shirt van Aris is onduidelijk. "Dat zal de toekomst uitwijzen", zegt Naciri. De club gaat eind deze maand met de speler om tafel.

Top zes

Met nog vier wedstrijden te gaan en een gat van vier punten met nummer zes Heroes Den Bosch is de winnaarspoule zo goed als zeker nu uit het zicht. "We verdienen het niet om in de top zes te zitten", is het harde oordeel van Naciri, die aan het begin van dit seizoen de top zes nog wel als doelstelling had. "Je kunt niet zomaar iets zeggen en dan verwachten dat het zomaar komt. Dat hebben we niet kunnen laten zien, dus dan hoor je daar ook niet thuis en moeten we verder kijken."
Aris hoopt via de 'verliezerspoule' nog wel de play-offs om het kampioenschap te halen. Daarvoor moeten ze bij de beste twee van de zes eindigen. Coach Naciri kan om dat te behalen dus in ieder geval weer beschikken over Frazier en Dedecker. "Het neemt wat druk af van Tim Hoeve, die heel veel heeft moeten spelen de laatste tijd. Ook op de training kunnen we weer met tien mensen trainen. Dat gaat ons wel een hoop helpen de komende weken", aldus Naciri.