Orgelmuziek kerkdiensten klinkt op nieuw YouTube-kanaal Omrop Fryslân

Naar de kerkdiensten van Omrop Fryslân wordt massaal gekeken. Er komen veel reacties binnen, niet alleen over de diensten zelf, maar ook over de muzikale stukken. Daarom komt Omrop Fryslân met een nieuw YouTubekanaal: Orgelmuziek uit Fryslân. De stukken van Mozart, Bach, Händel, Vivaldi en meer worden door verschillende organisten gespeeld en zijn via het kanaal te bekijken en beluisteren.
© Omrop Fryslân
"Wat prachtig gespeeld en mooi in beeld gebracht!", is een van de vele reacties uit binnen- en buitenland die binnenkomt bij de redactie van Omrop Fryslân. Maar ook de organisten zelf krijgen veel complimenten over de stukken. "Als er zoveel reacties binnenkomen, dan is het zonde om daar niets mee te doen", zegt eindredacteur Sybren Terpstra.
Zodoende kwam het plan op tafel voor een nieuw YouTube-kanaal. Zo kan iedereen in de hele wereld genieten van de mooie stukken die door diverse organisten worden gespeeld.
© Omrop Fryslân
Jochem Schuurman is een van de organisten. "Ik vind het een heel goed initiatief dat de orgelmuziek zo wordt opgepakt. In Franeker heb ik wel gezien dat er veel meer mensen naar de diensten kijken dan dat er gewoonlijk in de kerk komen. Dat levert ook veel leuke reacties op, ook aan mij persoonlijk. Mensen weten mij op diverse manieren te vinden. Van mailtjes, appjes en berichten op Facebook tot kaarten of zelfs een bos bloemen."
Inmiddels verlopen de kerkdiensten in Franeker weer 'normaal', zonder de cameramensen van Omrop Fryslân. De wekelijkse dienst wordt nu elke maand in een andere plaats opgenomen. Wel heeft het orgel van de Martinikerk "goed in the picture gestaan", aldus Schuurman.

Orgelmuziek populairder?

Of de orgelmuziek nu ook populairder wordt, vindt hij lastig te zeggen. "Wij zitten nog in een gekke tijd, waarin nog weinig kan worden georganiseerd. Als we straks weer met de concerten kunnen beginnen, zien we pas of er nu ook meer mensen op afkomen of niet. Maar het is geweldig dat de orgelmuziek nu ook met het YouTube-kanaal zo wordt opgepakt en dat ik dat met de andere organisten kan doen."
De video's zijn sinds zaterdag te zien op het nieuwe YouTube-kanaal van Omrop Fryslân: Orgelmuziek uit Fryslân.