Baard in actie tegen ontslag postbode: "We vertrouwen hem op zijn ogen"

Het dorp Baard komt in actie voor postbode Hendrik Wagenaar. Die is naar aanleiding van een drietal klachten op staande voet ontslagen door zijn werkgever. Wagenaar zou niet integer gehandeld hebben en niet zorgvuldig en netjes met zijn post zijn omgegaan. "Maar we zijn heel blij met hem en willen hem graag terug", zegt actievoerder Benedictus Benedictus. Hij heeft een petitie opgezet, die massaal gedeeld wordt. "We vertrouwen hem op zijn ogen."
Benedictus Benedictus (L) en Henk Wagenaar (R) © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"Kijk, deze brief heb ik aan bewoners van alle dorpen verstuurd", begint een emotionele Wagenaar zijn verhaal, terwijl hij een wit papiertje met zwarte letters toont. Hij zit aan de keukentafel bij Benedictus Benedictus, één van de mensen waarbij hij zes jaar lang de post door de brievenbus deed.
Maar dat is nu afgelopen. "Er staat een hele verklaring in dat ik ontslagen ben. Ik wilde alle bewoners laten weten wat er aan de hand is. Ik wil niet dat ze in het ongewisse waren over waarom ik niet meer kwam."

"Moeilijk om tegendeel te bewijzen"

Maar de reden is echter niet voor de poes, zo blijkt uit de lezing van PostNL. Ze hebben Wagenaar op staande voet ontslagen omdat hij niet integer met de post zou omgaan. "Simpel gezegd: ik zou pakketten achterover hebben gedrukt", zegt Wagenaar. "Volgens PostNL zijn er klachten binnen gekomen van twee klanten. Ze hadden een poststuk niet gekregen. En toen dachten ze dat ik er meer van zou weten. Ik kan me daar totaal niet in vinden. Het zijn verschillende klachten, maar ik kan me er niet in vinden. Ze zijn bij mij ook niet bekend. Ik moet nu bewijzen dat ik er niets mee te maken heb, maar dat is moeilijk. Ik kan niet bewijzen dat ik iets niet heb meegenomen."
Wagenaar bezorgde de laatste zes jaar de post op zo'n 300 adressen in Baaium, Húns, Leons, Baard, Jorwert en het buurtschap Fûns. Hij was in die dorpen een vertrouwd gezicht geworden op zijn scooter met de grote postmanden voor- en achterop. In deze dorpen is nu een petitie opgezet om Henk te kunnen houden. Die wordt massaal ondertekend.

Erg blij

"We kunnen ons gewoon niet voorstellen dat Henk niet integer is", zegt Benedictus. "De klachten zijn niet mis, maar het zijn twee klachten in zes jaar. Was dan even met Henk om tafel gegaan. We geloven Henk eerder dan dat we het handelen van PostNL goedkeuren. We zijn als klanten erg blij met Henk en hopen zo een statement te maken. We hopen dat PostNL op zijn stappen terugkomt en dat Henk weer onze postbode wordt."
Als het moet, dan kom ik vanavond nog langs om brieven te brengen.
Het liefst zou Wagenaar weer snel aan de slag gaan
Wagenaar hoeft ook niet lang na te wachten met een antwoord op de vraag of hij nog wil werken bij het bedrijf dat hem heeft ontslagen. "Als het moet, dan kom ik vanavond nog om brieven te brengen. Ik heb met de klanten zo'n binding. Ik ben een kind van de dorpen. Vijf dagen per week kom je hier. Je maakt van alles mee en je kent de mensen. Deze steun doet heel veel. Ik heb soms de tranen in de ogen. Ze leven zo mee, dat is onvoorstelbaar."
PostNL laat in een reactie weten dat ze niet zomaar werknemers op staande voet ontslaan. "We gaan daarbij niet over één nacht ijs", zegt woordvoerder Ivar Noordenbos. "Voor ontslag op staande voet is echt een goede reden nodig en die is er in deze zaak." Inhoudelijk wil PostNL niet op de zaak ingaan, dat vinden ze niet netjes.
Verslaggever Willem Vermeltfoort in Baard