Nederlandse toeristen weten Fryslân al vroeg te vinden

Nederlandse toeristen boeken dit jaar hun vakanties op campings en bungalowparken in Fryslân, eerder dan in andere jaren. En ze boeken ook voor langere periodes. Verschillende campings zitten nu voor de voorjaarsvakanties en de zomer al behoorlijk vol, terwijl het nog maar halverwege februari is.
Betide boekings yn rekreaasjesektor
Volgens regiomanager Petra Ellens van de brancheorganisatie HISWA-Recron komt de massale toeloop op de campings en bungalowparken vooral door de coronamaatregelen, waardoor we niet naar het buitenland kunnen gaan. En mensen trekken er toch graag op uit. Bovendien is het veel mensen afgelopen jaar goed bevallen in Fryslân. Vanuit het buitenland, vooral uit Duitsland, komen bijna geen boekingen binnen.
Petra Ellens van HISWA-Recron
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
De verhuur van boten loopt erg goed. Ook daarbij huren mensen vaak voor langere periodes dan normaal, bijvoorbeeld voor een hele week in plaats van een weekend.
Met het verhuur van groepsaccommodaties gaat het veel minder goed. Deze sector heeft een barslecht jaar achter de rug en zit nu ook met een blanco boekingsboek, vertelt Ellens.

Nog nooit zo druk gehad

Wouter van der Veen van vakantiepark De Bosrand in Oudemirdum heeft het nog nooit zo druk gehad met boekingen in deze tijd van het jaar. Volgens hem begon dat eigenlijk al na de vakantie van afgelopen zomer. Toen was het aantal boekingen voor komend jaar al een stuk hoger dan gewoonlijk. Van der Veen spreekt nu al van een geslaagd seizoen.
Zover wil Wouter Bleckman van recreatiepark de Kuilart in Koudum niet gaan. Maar gezien de boekingen, die hij al binnen heeft voor de meivakantie, Pinksteren en de zomer, spreekt hij wel van een heel goed begin van 2021.

Eigen sanitair populair

Beide mannen zien dat vooral de accommodaties met eigen sanitair heel goed lopen. Vakantiemogelijkheden voor accommodaties waarin gebruik gemaakt kan worden van de centrale douche- en toiletblokken, zijn er nog genoeg te vinden.
Verslaggever Gerrit de Boer was op campings in Oudemirdum en Koudum