'Pact van Thialf': PvdA wil meer rijkssteun om ijsstadion overeind te houden

Veel mensen waren afgelopen weken in de ban van de Elfstedentocht en zelf de Haagse politiek bemoeide zich ermee. PvdA-Statenlid Jaap Stalenburg en kandidaat-Kamerlid Habtamu de Hoop zouden graag zien dat de landelijke politiek zich net zo fel inzette voor ijsstadion Thialf in Heerenveen. Dat kampt namelijk al jaren met structurele verliezen en krijgt daarvoor financiële steun van de gemeente Heerenveen en de provincie Fryslân. Den Haag mag nu echter ook wel eens meebetalen, vinden de PvdA'ers. Ze komen daarom met een voorstel - het Pact van Thialf - om de topsportambities van Thialf overeind te houden.
© Omrop Fryslân
"Als je weet dat de Friese sport het de komende jaren moeilijk zal krijgen, ook in verband met de coroncrisis, en er bovendien een behoorlijke economische crisis aankomt voor andere sectoren in Fryslân, dan moet je je afvragen of Fryslân door moet gaan met het steeds weer gaten vullen bij Thialf", legt Stalenburg uit. "Wat nu dreigt, is dat we straks structureel per jaar zes ton tot een miljoen moeten bijbetalen. Dat geld kun je ook aan heel veel andere dingen besteden."

Iconisch voor heel Nederland

Daarnaast is Thialf volgens Stalenburg niet alleen iconisch voor Fryslân, maar ook voor het hele land. "De medailles die er worden behaald, worden meestal voorbereid in Thialf. Als heel Nederland juicht voor de kampioenen, dan is dat eigenlijk het succes van Heerenveen. Wij vinden dat het Rijk daar veel meer aan zou moeten bijdragen", zegt Stalenburg.

Pact van Thialf

Toen het afgelopen week flink vroor, riepen Haagse politici het harst dat er toch echt een Elfstedentocht moest komen. "Als politici zo fanatiek bezig zijn met ijs en schaatscultuur, mogen ze ook meebetalen aan het in stand houden van een unieke schaatstempel in Fryslân." Volgens Stalenburg is Thialf meer dan alleen een topsportlocatie. Kinderen krijgen er schaatstraining en er komen daarnaast veel amateurschaatsers een rondje rijden.
Stalenburg en De Hoop hebben daarom een voorstel geschreven - het Pact van Thialf - om andere politieke partijen in Den Haag te bewegen om in actie te komen en te zorgen voor structurele financiële bijdragen. "De topsport betaalt al", zegt Stalenburg. "Als je de komende jaren Olympische medailles wil behalen, moet je er stevig tegenaan."
Statenlid Jaap Stalenburg