30.000 euro opgehaald voor wolvenhek; stichting aan de slag met pilot

Stichting Wolvenhek Fryslân heeft 30.000 euro opgehaald met de crowdfundingsactie voor een wolvenhek rondom Fryslân. Dat betekent dat de stichting kan beginnen met een pilot voor het hek. Ruim een maand geleden zette de stichting een geldinzamelactie op om de wolven bij de provinciegrens te kunnen keren, omdat ze vee doodbijten.
© Shutterstock
Drie Friese schapenhouders en twee melkveehouders, verenigd in de stichting Wolvenhek Fryslân, willen een hek bouwen op de Friese provinciegrens om de wolf buiten de deur te houden. Het hek moet zo'n anderhalve meter hoog worden en wordt over 150 kilometer provinciegrens getrokken. De plannen kosten volgens de stichting anderhalf tot twee miljoen euro. De veehouders presenteerden het plan op 7 januari 2021 in Den Haag.
De stichting wil met de pilot laten zien hoe het hek eruit moet zien. Bedoeling is dat er een aantal kilometer hek wordt geplaatst, onder andere bij een aantal overgangen bij wegen en fietspaden, zodat de stichting kan laten zien welke oplossingen ze daarvoor heeft bedacht. Waar het voorbeeldhek precies komt te staan, is nog niet bekend. Wel moet het op de buitenrand van het weidegebied komen, op of bij de provinciegrens.
De pilot wordt gefinancierd uit geld dat Stichting Wolvenhek Fryslân nu al heeft. De stichting roept mensen echter op om geld te blijven doneren. Voorzitter Jehan Bouma: "Dit is een belangrijke stap en we hopen dat het ertoe bijdraagt dat burgers, veehouders en de verschillende overheden deze oplossingsgerichte benadering waarderen."