Harlingen krijgt beeldbepalend kunstwerk van veertien meter hoog aan de kust

Het megagrote kunstwerk 'Broken Jug' van de wereldberoemde kunstenaar Frank Stella komt in Harlingen te staan. Het werk staat al meer dan twee jaar op de industriehaven te wachten op een plek. Het is veertien meter hoog en 45 ton zwaar. Harlingen krijgt het werk in bruikleen.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Joop Mulder wilde het beeld graag integreren in het verhaal Sense of Place. Toch gebeurde er daarna niet veel, maar nu krijgt het werk definitief een plek in Harlingen. Het komt te staan bij de Tjerk Hiddessluizen, bij de uitgang van het langparkeerterrein. Daarmee wordt het een soort van poort naar de stad.
De beroemde Amerikaanse kunstenaar Frank Stella heeft het ontworpen. Al in 2001 maakt hij een begin met het werk, dat bedoeld was om in Miami bij een stadion te komen. Daar werd het geweigerd. Daarna zou het in Cherbourg (Frankrijk) komen, maar geld was de spelbreker. Het zou drie miljoen kosten om het aan te kopen, maar dat wilden ze daar niet.

Beeld verdient mooie plek

Het zou daarna naar de Verenigde Staten om afgemaakt te worden, maar Joop Mulder van Sense of Place kreeg er lucht van. Hij wilde heel graag dat het kunstwerk een plek in Fryslân bij de Waddenkust zou krijgen. Mulder heeft gesproken met de gemeenten Harlingen en Súdwest-Fryslân. Volgens Hein Kuiken, toen nog wethouder in Harlingen, verdient het beeld een mooie plek.
Frank Stella zelf vond de plek aan de Waddenzee ook zeer geschikt voor zijn kunstwerk. Hij is op bezoek geweest in Harlingen, dat er "wonderful" vond.
Frank Stella wie twa jier lyn alris yn Harns:
Wethouder Erik de Groot is blij met het kunstwerk, het moet Harlingen weer een 'boost' geven. "Het komt echt aan de kop van het parkeerterrein: zo krijg je een mooie uitstraling voor het parkeerterrein en de stad. De bedoeling is dat het onderdeel wordt van de looproute van het terrein naar de terminal."
Verslaggever Simone Scheffer en wethouder Erik de Groot van Harlingen
De Groot geeft wel aan dat de gemeenteraad nog groen licht moet geven. "Er moet nog wel geld beschikbaar gesteld worden door de raad. Die laatste horde moeten we nog slechten. De gebruikers van het parkeerterrein betalen uiteindelijk ook de kosten van de investering, dat is de bedoeling. We betalen wel een jaarlijkse vergoeding, maar voorlopig is er eerst een investering voor het plaatsen op het parkeerterrein nodig."
Wethalder Erik de Groot oer it keunstwurk
"It feels very comfortable with the ocean, it is very nice", zei Frank Stella. "I grew up in a place with the water like this in America, Massachusetts."
Stella is wereldberoemd en een groot kunstenaar in de Verenigde Staten. In 2009 kreeg hij uit handen van de toenmalige president Barack Obama de National Medal of Arts. Dat is de hoogste onderscheiding in Amerika in de kunstwereld.