Burgemeester van Harlingen maakt zich grote zorgen over branden: "Dit moet stoppen"

De gemeente Harlingen maakt zich grote zorgen over het grote aantal branden van de laatste tijd in de stad. Woensdagochtend nog ging een carport in vlammen op, vorige week werden auto's in brand gestoken. De politie zet alles op alles om de dader of daders te pakken te krijgen.
Bran Harns
Het houdt niet op. We hebben al een reeks achter de rug van autobranden, meerdere pogingen tot brandstichting in woningen en dan nu weer een uitgebrande carport, aldus de trieste balans tot nu toe door burgemeester Sluiter. "Dit moet stoppen."
De burgemeester snapt dat de bewoners ongerust zijn. De politie zet alles op alles om de dader(s) op te sporen. Het heeft prioriteit nummer 1. Wat de politie precies doet, kan hij in het belang van het onderzoek niet zeggen. Onderzoek naar brandstichting is moeilijk, omdat ook de sporen mee verbranden.
© SRFotografie
De branden waren aanvankelijk gesitueerd in de Oosterparkwijk, maar ze zijn nu overal in de stad. Sluiter vindt het heel erg dat de brandstichter ook mensenlevens in gevaar brengt. De brand in de carport had kunnen overslaan naar de woning.
De burgemeester roept de Harlingers op verdachte situaties vooral te melden in de buertappgroepen.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Karen Westerdaal is er nog steeds kapot van. Dinsdagnacht ging haar carport in vlammen op. "Met daarin mijn invalidewagen en opvouwbare scootmobiel. Mijn enige vervoersmiddelen en mijn levenswerk." Volgens haar is de schade meer dan 20.000 euro.
Rond 3.30 uur 's nachts schrok ze wakker van een knal. "Toen explodeerde de auto. Ik ben met mijn man en twee kinderen naar buiten gerend. Wat we toen zagen was chaos. We zijn erg geschrokken, we zijn nog steeds bibberig", vertelt ze.
De recherche heeft onmiddellijk een onderzoek ingesteld. "Ik hoop dat ze de daders snel pakken, Een stelletje lafaards. Het had niet veel gescheeld of we hadden het niet overleefd."