Minder geregistreerde misdaad in eerste maand van 2021

In de eerste maand van 2021 heeft de politie in Fryslân ruim 1.630 misdaden geregistreerd; het laagste aantal in één maand sinds mei vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Dat kan een effect zijn van de avondklok. In april vorig jaar kwam het aantal geregistreerde misdrijven zelfs onder de 1.600 uit. Ook toen leek er sprake van een corona-effect.
Dit is een artikel van onderzoeks- en datajournalist Egbert Minnema van RTV Noord.
De politie Noord-Nederland geeft geen toelichting op deze cijfers. Dat doen ze pas als de avondklok voorbij is.

Landelijk

Kijk je naar de cijfers voor Nederland als geheel, dan valt op dat zowel in januari 2021 als in april 2020 de misdaadcijfers lager lagen dan in de meeste andere maanden daarvoor en daartussen.
Zoom je er dieper op in, dan valt onder meer op dat met name in die maanden er minder diefstal is, dat er minder ongevallen op de weg zijn, waarbij de veroorzaker een misdrijf heeft gepleegd en dat er minder mishandelingen zijn geregistreerd.
Het aantal inbraken is ook afgenomen. De kans is groot dat de avondklok daarop van invloed is. Na 21.00 zit bijna iedereen thuis. "Er is geen groter middel om een inbraak te voorkomen dan thuis te zijn", zegt een woordvoerder van de politie.

Ook stijging

Daar staat tegenover dat vorige maand landelijk het aantal registraties van aantasting van de openbare orde het hoogste lag sinds januari 2012, het moment dat de politie hier voor het eerst cijfers over publiceerde. Het gaat om ruim 850 meldingen.
Ook de cybercrime nam toe. Die cijfers liggen sowieso de hele coronatijd al hoger dan daarvoor. "Mensen zijn meer thuis en brengen meer tijd online door. Het zou kunnen dat ze daardoor ook meer kans hebben om slachtoffer te worden van cybercrime", laat een woordvoerder weten.
Egbert Minnema van RTV Noord over de cijfers
In de grafiek hieronder kun je de ontwikkeling van de criminaliteitscijfers per type misdrijf zien. Bij de woninginbraken is een duidelijk seizoenseffect zichtbaar. De donkere dagen van het jaar zijn traditioneel populair voor inbrekers om hun slag te slaan.