Liefde in de lucht: eerste nestcambeelden van zeearenden in Alde Feanen

It Fryske Gea heeft zondag, op Valentijnsdag, de eerste nestcambeelden van de zeearenden in natuurgebied de Alde Feanen naar buiten gebracht. Ditzelfde zeearendkoppel zette voorgaande jaren kijkers op het verkeerde been door een nest te bouwen voor de camera, maar ergens anders succesvol te broeden. Op die plek hangt dit jaar de nestcam.
© It Fryske Gea
De zeearenden vertonen volgens It Fryske Gea precies het gedrag dat je van een liefdespaar verwacht. Nestbouw, knuffelgedrag, 'dobjen' en een spectaculair uitzicht, het staat allemaal op de beelden. Wie weet krijgen we dit jaar echt broedende zeearenden te zien.
Sinds zondag zijn meerdere sneakpreviews te bekijken van de eerste beelden op het zeearendennest. Op 1 maart wordt de livestream van 'Beleef de lente in It Fryske Gea' aangezet. Beide zijn hier te bekijken.
Voorgaande jaren waren de liefdesperikelen van de zeearenden ook al te bekijken. It Fryske Gea organiseert de nestcam in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Ze willen de lentebeleving bij mensen thuis brengen.

Twee jongen

In december werden de eerste zeearenden gesignaleerd op de zomerpolder bij hun nest in de Alde Feanen. "Vanaf januari waren ze zelfs al druk in de weer om het nest op te kalefateren", vertelt vrijwilliger en zeearendblogger Andries Dijkstra.
© It Fryske Gea
Dit nest is voor de kijkers nieuw, maar de zeearenden hebben daarop vorig jaar al twee jongen grootgebracht. Een daarvan is helaas overleden, het andere jong maakt het goed.
Dijkstra verklapt dat het zeearendjong van vorig jaar op de sneakpreviews van de nestcambeelden een bezoek brengt aan het ouderlijk nest. "Het opdringerige ding lijkt hongerig te zijn en belaagt de moeder, die het snel voor gezien houdt en vertrekt. Kort daarop volgt het mannetje haar voorbeeld. Het puberjong blijft nog een tijdje ontevreden jengelend op het nest zitten. Dit is echt prachtig om te zien!"