Piet Mulder en Gerben Douma volbrengen Elfstedentocht: "Het was hels"

Piet Mulder (Kollumerzwaag) en Gerben Douma (Buitenpost) hebben zaterdag de Elfstedentocht geschaatst. Ze waren 's ochtends om vijf uur op het ijs gestapt in Leeuwarden en kwamen net voor middernacht aan op de Bonkefeart. Makkelijk hadden ze het niet: "Het was een helse tocht."
Piet Mulder en Gerben Douma folbringe Alvestêdetocht: "It wie helsk"
"Het was veel zwaarder dan gedacht. We hebben tegen elkaar gezegd: we proberen het en we zien wel hoever we komen", zo zeggen Mulder en Douma. Dat het gelukt is, geeft een apart gevoel. "Het was bizar, je komt met zoveel verhalen thuis na zo'n tocht."

'Jullie sporen niet'

De twee kregen dan ook veel reacties toen ze over hun plannen vertelden. "Er zijn veel mensen die zeiden: jullie sporen niet. Maar we weten wel goed wat we doen, je moet weten hoe het ijs reageert."
Ze raden anderen niet aan om ook te proberen de Tocht te volbrengen. "Als je met 100 man over De Luts was gegaan, waren er mensen doorheen gegaan. Dan is het ook einde tocht."

Avondklokboete

Een van de twee mannen heeft een boete gekregen voor het niet houden aan de avondklok, omdat hij geen papieren bij zich had en zich net kon identificeren. Zijn verklaring: 'De Elfstedentocht liep een beetje uit.' Die boete is echter geen bezwaar: "Ik heb het er wel voor over.
Mulder en Douma aan het einde van hun tocht

'Het is werken'

Eerder op de dag hadden we ook al contact met één van de mannen. Toen waren ze net in Franeker. Het ijs dat ze tegenkwamen was op plekken niet al te best, zei Mulder toen.
"Er waren plekken met kruiend ijs, dat was slecht schaatsen. Het is werken. Er ligt veel sneeuw op het ijs, het is hard werk. Maar we zijn nog geen situaties tegengekomen dat het niet kon. Vanochtend om vijf uur was nog niemand op het ijs geweest, maar op plekken met honderd man, daar begint het te kraken en te golven."
Piet Mulder