De Jong kan hattrick compleet maken op 1.500 meter, Bergsma ziet drie kanshebbers op de tien

De Friese medailleteller op het WK afstanden staat na drie dagen al op zes, maar daar kunnen op de laatste dag zomaar nog wat bijkomen. Jorrit Bergsma uit Aldeboarn is kanshebber op de 10.000 meter en ook Ireen Wüst uit Heerenveen doet op de 1.500 meter mee om de medailles. Antoinette de Jong uit Rottum kan zondag haar gouden hattrick zelfs compleet maken met een overwinning op de 1.500 meter.
© Omrop Fryslân

Programma van de Friese schaatsers:

Op de radio is de vierde dag van het WK afstanden live te volgen bij Omrop Fryslân. Vanuit Thialf verzorgt Andor Faber het commentaar.

1.500 meter

De grootste kanshebber op deze afstand is ongetwijfeld de Amerikaanse Brittany Bowe. Ze won dit seizoen beide wereldbekers op de 1.000 en 1.500 meter en zaterdag werd ze ook met afstand wereldkampioen op de 1.000 meter.
Wüst denkt echter dat het verschil dat er op de wereldbekers was, wel is te overbruggen. "Het is gewoon een andere wedstrijd, dus ik denk niet dat je moet rekenen in bepaalde verschillen die er nu waren", zegt Wüst. "Ik heb al vaak bewezen dat op het moment dat het moet gebeuren, dat het kwartje dan vaak de goede kant op valt."
Ook De Jongt denkt dat Bowe te verslaan is, maar dan moet ze wel een heel goede eerste ronde rijden. "Ik moet echt in de 27 zitten, anders is het gat wel heel moeilijk te overbruggen", aldus De Jong, die dit weekend al wereldkampioen werd op de 3.000 meter en de ploegenachtervolging en haar hattrick dus compleet kan maken. "Ik heb vooral zin om gas te geven en het gewoon te proberen", zegt de Rottumse.
Antoinette de Jong en Ireen Wüst oer de 1.500 meter

10.000 meter

Op de langste afstand op het WK is sinds een paar weken opeens een nieuwe serieuze kanshebber voor de titel: de Zweed Nils van der Poel. Op de 5.000 kilometer pakte hij zelfs al de wereldtitel. De coach van Bergsma, Jillert Anema, denkt dan ook dat hij de favoriet is. Bergsma kan zich daar wel in vinden. "Dat is de upcoming man natuurlijk. Hij heeft mooie tijden laten zien de afgelopen weken", zegt Bergsma.
Ook Roest was dit seizoen tot nu toe beter op de 10.000 meter dan Bergsma, maar dat wil niet zeggen dat de Fries al blij is met een bronzen medaille. "Absoluut niet. Ik wil gewoon een mooie rit neerzetten. Als ik een mooie rit neerzet, dan zou het zomaar genoeg kunnen zijn voor de eerste plek. Het hangt ook van de vorm van de andere twee af. Ik denk dat we alle drie kans hebben", aldus Bergsma.
Jorrit Bergsma oer de 10.000 meter