Winterweer zorgt ook voor unieke duik: "Niets is zo mooi als onder het ijs!"

Er is dit weekeinde niet alleen plezier op het ijs, maar ook eronder. Leden van de duikvereniging van Heerenveen nemen een duik onder het bevroren water. "Het geeft een gevoel van absolute rust," zegt Jos de Schiffart. "Je bent even helemaal met jezelf alleen."
Spesjale iisdûk yn Emmeloord
"Kijk, op dit moment lopen er net twee duikers het ijs op", begint De Schiffart zijn verhaal vol enthousiasme. Hij is als duikinstructeur aanwezig om de tien duikers te helpen. Niet alleen de zon glinstert, maar ook de ogen van Jos staan vol kleur. Hij wijst naar de twee duikers die in de verte het ijs oplopen. Beiden zijn gekleed in een groot zwart pak met twee luchtflessen op de rug. Dichtbij de walkant klikt een man met een haspel de duikers vast aan een touw. "Zo raken we ze niet kwijt en kan er niks gebeuren," zegt De Schiffart.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Een van de eerste duikers is Aukje de Jong. "Ik sta er wat dubbel in", lacht ze terwijl ze het wak inloopt. "Het lijkt me heel mooi, maar het is ook voor het eerst dat ik dit doe. Dus spannend is het ook." Na een bemoedigend knikje van de instructeur doet Aukje de bril op en klimt ze via een ladder het water in. Na een grote plons is ze weg. "Het is een gevoel van vrijheid," vertelt Jos terwijl hij aan het touw trekt om Aukje in de gaten te houden. "Het is vrij uniek om dit te doen, want het vriest niet zo vaak meer. Het mooiste is de speling van het licht. Je hebt een fysiek plafond boven je, dat is het speciale."
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij het ijsduiken
Jos onderbreekt zijn verhaal omdat er aan het touw wordt getrokken. Aukje moet het water weer uit, omdat haar tijd om is. "Het is zo verschrikkelijk mooi", roept Aukje terwijl ze naar de wal loopt. "Je ziet van die prachtige Jacobsladders en de luchtbellen lijken op een lava-lamp. Het was voor mij de eerste keer, maar niet de laatste. Niets is zo mooi als een duik onder het ijs!"