Marijke Groenewoud pakt wereldtitel op de massastart, zilver voor Stroetinga

Marijke Groenewoud uit Hallum heeft een gouden medaille gewonnen bij de massastart op het WK afstanden. De Friezin was in de eindsprint sneller dan de Canadese Ivanie Blondin en Irene Schouten. Het is de eerste wereldtitel in de carrière van de 22-jarige Groenewoud. Bij de mannen pakte Arjan Stroetinga een zilveren medaille.
Marijke Groenewoud nei de massastart
Groenewoud reed in de eindfase al heel vroeg op kop. De marathonschaatster sprintte goed anderhalve ronde voor het einde weg, en ze gaf die voorsprong niet meer uit handen. Achter haar vielen nog wel een aantal vrouwen, maar daar was de Friezin niet bij betrokken.
Haar ploeggenote Schouten is normaliter de afmaker van de twee, maar zij zat niet goed gepositioneerd in het peloton, en kwam daardoor vast te zitten. Ze pakte uiteindelijk nog wel het brons.
© Orange Pictures

Uitslag massastart

1. Marijke Groenewoud (NED) 60 punten
2. Ivanie Blondin (KAN) 42 punten
3. Irene Schouten (NED) 20 punten
4. Francesca Lollobrigida (ITA) 14 punten
5. Linda Rossi (ITA) 8 punten

Zilver voor Stroetinga

Bij de mannen pakte Arjan Stroetinga een zilveren medaille. In de eindsprint was de Amerikaan en tweevoudig wereldkampioen Joey Mantia hem de baas. Het brons was voor de Belg Bart Swings.
Jorrit Bergsma moest in het begin van de race al veel werk doen en kwam er daardoor in de eindsprint niet meer aan te pas en werd uiteindelijk zevende.

Uitslag massastart mannen

1. Joey Mantia (VS) 60 punten
2. Arjan Stroetinga (NED) 40 punten
3. Bart Swings (BEL) 21 punten
4. Jordan Belchos (CAN) 10 punten
5. Peter Michael (NSL) 9 punten
7. Jorrit Bergsma (NED) 4 punten