Omrop TIP: Verlangen in mineur

Het is bijna een jaar na de eerste coronabesmetting in Nederland, met ook voor de cultuursector dramatische gevolgen. Het kleine theater de Koornbeurs in Franeker vormt het decor voor de Fryslân DOK 'Verlangen in mineur', met pianist Peter van der Zwaag in de hoofdrol. Hij is orkestleider van artiesten als Willeke Alberti. De documentaire is te zien op 13 februari bij NPO2 en op 14 februari bij Omrop Fryslân.
In maart 2020 ging het land op slot en nu, bijna een jaar later, duurt de lockdown nog steeds voort. De coronamaatregelen betekenen een economische klap voor de kwetsbare culturele sector. In de theaterwereld is de podiumstilte voelbaar, voor artiesten en publiek. Daarover maakte programmamaker Karen Bies de Fryslân DOK 'Verlangen in mineur'.
Peter van der Zwaag yn de Koornbeurs yn Frjentsjer © Omrop Fryslân

Peter van der Zwaag

Pianist Peter van der Zwaag is al veertig jaar de vaste orkestleider van bekende nationale artiesten als Willeke Alberti, Jenny Arean en in het verleden Douwe Heeringa, Robert Long en Liesbeth List. 'Ik dacht dat ik altijd verder kon als muzikant. Muziek is er immers altijd, zelfs in tijden van oorlog,' zegt Van der Zwaag. 'Nu ik niet meer kan spelen voor publiek, voelt dat voor mij alsof ik een zintuig heb verloren.'
Peter van der Zwaag by de seedyk © Omrop Fryslân

Janneke Warringa

Nadat Peter van der Zwaag een tijd thuis had gezeten, pakte hij de draad weer op met zangeres Janneke Warringa uit Lemmer. Samen hebben ze een liedjesprogramma bedacht. Nummers als 'Sjong dan' en 'Hoop' zijn bestaande Nederlandse liedjes, in het Fries vertaald door Baukje Wytsma.
Janneke Warringa (Andrea Meijer op cello, Elske Fekkes op de achtergrûn) © Omrop Fryslân

Titia Huisman

Titia Huisman is net een jaar geleden benoemd tot directeur van de Koornbeurs in Franeker. Voor haar was het een moeilijk eerste jaar, omdat de schouwburg sindsdien amper open is geweest. Huisman bedacht de voorstelling 'Het Verlangen', waarin artiesten en publiek samenwerken. De voorstelling zou in januari in première gaan, maar dat is uitgesteld tot maart.
Titia Huisman, direkteur theater de Koornbeurs Frjentsjer © Omrop Fryslân

Merlijn Twaalfhoven

Nu het langer stil blijft, kun je je afvragen wat de rol van de podiumkunst in de toekomst zal zijn. Componist Merlijn Twaalfhoven denkt dat kunstenaars mee kunnen helpen de grote problemen in de samenleving op te lossen. Kunstenaars zijn creatief, bedenken in crisistijd nieuwe invalshoeken en verhalen en zijn zo van grote betekenis. Hun taak is daarom in alle mensen de kunstenaar wakker te maken, bepleit Twaalfhoven in zijn boek 'Het is aan ons'.
Merlijn Twaalfhoven © Omrop Fryslân
Fryslân DOK 'Verlangen in mineur'
Zaterdag 13 februari NPO2 15.30 uur (Nederlands ondertiteld, herhaling zondag 13.10 uur)
Zondag 14 februari Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)