Eerste Europese 'pratende apparaten'-opleiding naar Leeuwarden

Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen begint na de zomer met een nieuwe prestigieuze masteropleiding op het gebied van zogenoemde Voice-technologie. In die opleiding draait het bijvoorbeeld om software die het mogelijk maakt om telefoons te bedienen met alleen een stem, maar ook om smartspeakers die met een stem worden aangestuurd.
© Omrop Fryslân
Het is voor het eerst dat in Europa een opleiding wordt opgezet die zich met deze technologie en de toepassingen daarvan bezig houdt. De opleiding is opgezet in samenwerking met onder meer bedrijven in het Amerikaanse Silicon Valley.

Helpen Fries te leren

In de opleiding gaat het niet enkel over de bestaande techniek, maar ook over de mogelijke toepassingen in de toekomst. Zo zou volgens Campus Fryslân de Voice-technologie ook kunnen worden ingezet om bedreigde talen zoals het Fries te behouden. Zo zouden applicaties ontwikkeld kunnen worden die mensen moeten helpen om het Fries te leren.
"Maar ook is het de bedoeling dat het Fries een plekje krijgt op de bestaande apparaten zodat je ook op deze nieuwe platformen het Fries kunt gebruiken", zegt Jelske Dijkstra van de Campus Fryslân. "En dat gaan Google, Amazon en al die anderen niet zelf doen, dus dan moet iemand anders er tijd in steken."
Verslaggever Wytse Vellinga praat mei Jelske Dijkstra
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Apparaten met stem bedienen als hulpmiddel

Maar het gaat niet alleen over het Fries en andere talen een kans geven op de spraakgestuurde apparaten. Het gaat ook om het helpen van mensen die niet zo goed kunnen lezen en schrijven. Die zouden de apparaten dan met hun stem kunnen bedienen en het apparaat zou teksten kunnen voorlezen.
Maar de ontwikkeling van apps die gebruik maken van stemmen gaat zelfs nog verder, zegt Dijkstra. "We zijn ook bezig met een app die moet herkennen als iemand beginnende Parkinson heeft. Dat kun je namelijk horen aan iemands stem en zo'n apparaat heeft dat eerder in de gaten."
De opleiding is zowel bedoeld voor mensen die hiervoor informatica of een andere technische studie hebben gedaan, als voor mensen die zich bezig hielden met taal. De opleiding begint in september.