Antoinette de Jong en Ireen Wüst met Nederland wereldkampioen op ploegenachtervolging

De Nederlandse achtervolgingsploeg met Antoinette de Jong uit Rottum, Ireen Wüst uit Heerenveen en Irene Schouten is vrijdagmiddag wereldkampioen geworden. In Thialf in Heerenveen kwamen de vrouwen tot een tijd van 2.55,79. Het zilver was voor Canada met 2.55,98. De Russische vrouwen pakten het brons in 2.59,35.
Nederland reed in de laatste rit tegen Canadag met Ivanie Blondin, Isabelle Weidemann en Valérie Maltais. Die ploeg had de enige twee wereldbekerwedstrijden van dit seizoen gewonnen, maar deze keer waren de Nederlandse vrouwen het snelste. Het verschil werd gemaakt in de allerlaatste ronde.
Canada pakte nog wel het zilver. Het Russische team had met nog één rit te gaan de snelste tijd en pakte dus het brons.
De Nederlandse ploeg maakte voor het eerst in een wedstrijd gebruik van de 'duwtechniek.' Er werd meer geduwd, en minder gewisseld. De techniek werd bij de wereldbekerwedstrijden met succes geïntroduceerd door de Noorse mannen. De vrouwen hadden hier echter nog maar twee keer op getraind, maar het was meteen succesvol.
© Orange Pictures
Luister naar het live-verslag: Eén ronde voor het einde denkt verslaggever Andor Faber nog dat Nederland verliest

Uitslag ploegenachtervolging

1. Nederland (I. Wüst, I. Schouten, A. de Jong) 2.55,79
2. Canada (I. Blondin, I. Weidemann, V. Maltais) 2.55,97
3. Rusland (E. Golubeva, E. Lalenkova, N. Voronina) 2.59,35
4. Noorwegen (I. Njåtun, M. Bøhm, R. Wiklund) 2.59,63
5. Polen (N. Czerwonka, M. Czyszczon, K. Bosiek) 3.00,76
Ook de Nederlandse mannen, met Patrick Roest, Marcel Bosker en Beau Snellink, werden vrijdagmiddag wereldkampioen op de ploegenachtervolging. Sven Kramer ging niet van start op het teamonderdeel, omdat hij last had van zijn rug.
Het zilver was voor Canada en het brons ging naar Rusland.