Rabobank geeft later dit jaar duidelijkheid over sluiting kantoren, CNV wil loonsverhoging

De Rabobank geeft in de loop van dit jaar duidelijkheid over het aantal kantoren dat in Fryslân zal worden gesloten. Dat zegt directeur van Rabobank Drachten en Noardeast-Fryslân, Durk Mous, in toelichting op de jaarcijfers van de bank, die dinsdag bekendgemaakt zijn. Rabobank boekte vorig jaar ondanks de coronacrisis wereldwijd een winst van 1 miljard euro. Wel zullen de komende vijf jaar 5.000 van 40.000 banen verloren gaan en zullen op verschillende plekken kantoren moeten sluiten.
© Google Street View
Wat de reorganisatie voor Fryslân zal betekenen is nu nog niet te zeggen, vertelt Mous. In de loop van het jaar zal dat bekend worden. De Rabobank heeft in Fryslân nu nog meer dan tien kantoren, vijf daarvan zijn open. De anderen zijn dicht vanwege de coronacrisis en het is nog afwachten of die weer opengaan. In totaal werken in de regio Fryslân zo'n 450 mensen bij de Rabobank.

Digitalisering

De bank heeft in de afgelopen jaren al meermaals naar buiten gebracht dat het aantal banen flink terug zal lopen en ook dat er veel minder kantoren komen vanwege de digitalisering, waardoor steeds minder mensen naar de kantoren komen. Maar een definitieve invulling voor Fryslân is tot nu toe nog nooit bekendgemaakt. Mous geeft aan dat dat dit jaar zal gebeuren. Volgens hem geeft de digitalisering ook mogelijkheden voor nieuwe banen.

Steun MKB

Rabobank probeert ondernemers in de middelgrote en kleinere bedrijven zoveel mogelijk te helpen bij de problemen die ze tegenkomen in coronatijd. Maar uiteindelijk moet het financieel wel kunnen, zegt Mous. Als er geen gezonde businesscase meer te maken is kan de bank een bedrijf niet overeind houden. Voor de gevallen dat dit gebeurt, heeft de bank financiële voorzieningen getroffen.

Boeren

Mous zegt dat hetzelfde eigenlijk geldt voor boeren die willen overschakelen naar een biologisch of meer extensief bedrijf. De Rabobank kwam daar recent over in het nieuws door een Zembla-documentaire op televisie. Toen was te zien dat de Rabo terughoudend is met het steunen van boeren als ze tijdelijk minder inkomsten hebben omdat ze overgaan naar een andere, minder intensieve bedrijfsvorm. Ook daar wil de bank meedenken, zegt Mous. Maar er moet wel een sluitende businesscase van te maken zijn.

Duurzaamheid

Rabo zet de komende jaren naast de gewone financiële dienstverlening erg in op duurzaamheid. Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij de bank terecht voor advies en financiering. Adviseurs van de bank gaan daarvoor de hort op. Bij het duurzaamheidsbeleid van de overheid wil de Rabobank ook een rol spelen.
© Google Street View

CNV wil loonsverhoging

Vakbond CNV vindt dat de Rabobank dit jaar met een fatsoenlijke loonsverhoging moet komen in de nog te sluiten nieuwe CAO. CNV is daarover al een tijd in gesprek met de bank, maar tot nu toe is er geen overeenkomst bereikt. Onderhandelaar Robert Wonnink van CNV ziet wel mogelijkheden voor loonsverhoging: "Eén miljard winst in een tijd van Covid-19, van corona, dan denken wij dat als je één miljard euro nettowinst behaalt, er wel ruimte is voor een nette loonsverhoging."
Afgelopen zomer is er al wel een akkoord bereikt met de bank over een sociaal plan voor twee jaar. "Daar zijn we erg content mee", zegt Wonnink. "Dat geeft ook enigszins rust richting medewerkers. Dat betekent niet dat de rust is wedergekeerd, maar we hebben iets geregeld waarop we kunnen terugvallen."
Onderhandelaar Robert Wonnink van CNV