CV-monteurs hebben het druk met storingen: "Draai de kachel 's nachts niet naar beneden"

Het zal je maar overkomen met deze lage temperaturen: een kapotte cv-ketel of warmtepomp. De aanhoudende kou zorgt voor flinke problemen en drukte bij installatiebedrijven.
-
De telefoon bij Damstra Installatietechniek in Leeuwarden staat de hele dag rood gloeiend. CV-ketels geven storingen, warmtepompen kunnen het niet aan en er zijn problemen met buitenkranen.
Het bedrijf verwacht dat er later deze week meer leidingen bevroren raken door de extreem lage temperaturen. De drukte had het installatiebedrijf wel verwacht, ze zijn er goed op voorbereid. Ze plannen de storingen op basis van prioriteit. Zo krijgen mensen met kleine kinderen, bedrijven of bijvoorbeeld hotels voorrang. En ook al hebben ze veel te doen, "in de zomer is het eigenlijk nog drukker dan nu", zegt CV-monteur Patrick Hulshoff. Dat komt door airco's die de warmte niet aankunnen. Hulshoff: "in de winter willen mensen in de warmte zitten en in de zomer willen ze juist kou."
Verslaggever Johanna Brinkman neemt een kijkje bij installatiebedrijf Damstra
Bewust de kachel 's avonds naar beneden draaien om energie te besparen is in deze tijd geen goed idee. Volgens Roelof Jan Rinsma van Damstra Installatietechniek moet je blijven doorstoken: "Je moet de temperatuur niet te veel naar beneden draaien vannacht, de warmte moet erin blijven."
Vooral mensen met een warmtepomp of vloerverwarming worden aangeraden om de kachel op bijvoorbeeld 20 graden te houden, zegt Patrick Hulshoff. "Anders duurt het uren voordat het weer warm wordt en door de kou moet de installatie in huis er extra hard voor werken."
Problemen met cv's kunnen worden voorkomen door onderhoudsbeurten te laten doen.
Verslaggever Johanna Brinkman is op pad met cv-monteur Patrick Hulshoff