Wethouder onderzoekt mogelijkheden verlenging fietspad Waskemeer

De gemeente Ooststellingwerf wil iets doen aan de onveilige verkeerssituatie in het dorp Waskemeer. Mogelijk wordt het fietspad verlengd tot aan het schoolgebouw. Dat werd maandag duidelijk tijdens een commissievergadering van de gemeente. Wethouder Jager wil verder dat de politie meer controleert op te lange vrachtauto's in het dorp. Fietsende schoolkinderen komen op de weg regelmatig in gevaarlijke situaties terecht.
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Er zijn grote zorgen over de risico's die voetgangers en fietsers lopen door al het vrachtverkeer dat door het het dorp rijdt. De bochten zijn te krap en de weg is niet berekend op groot verkeer. De verdubbeling van de weg Drachten-Appelscha (N381) had moeten leiden tot minder vrachtverkeer, maar dat is niet gebeurd. Het zou gaan om zeker honderd vrachtauto's per dag die geen 8 km willen omrijden via Oosterwolde om in Haulerwijk te komen.
De gemeentepolitiek wil dat de gemeente er iets aan doet, want fietsende schoolkinderen lopen gevaar. Dat meldt de directeur van de Liudgerschool. Hij krijgt soms berichten van leerlingen dat ze geraakt zijn door een vrachtwagen.
In de provinciale politiek zijn eerder ook al stemmen opgegaan om iets aan de onveilige situatie in Waskemeer te doen. Veilig Verkeer Nederland heeft het advies gegeven een verbod in te stellen voor doorgaand vrachtverkeer. Het dorp helemaal afsluiten voor alle vrachtauto's ziet de wethouder niet zitten. Dan moet worden vastgesteld wat precies bestemmingsverkeer is en wat niet, en moet daar ook op worden gecontroleerd.