Premier Rutte laat mogelijkheid voor wedstrijden marathonschaatsen onderzoeken

Premier Mark Rutte is teruggekomen op zijn uitspraak van vrijdag dat er geen uitzondering gemaakt wordt voor schaatswedstrijden op natuurijs, mocht de komende vorstperiode daar lang genoeg voor aanhouden. Rutte verklaart dat er overleg is tussen minister Grapperhaus, schaatsbond KNSB en veiligheidsregio's of het toch mogelijk is voor een beperkte groep topmarathonschaatsers een of meerdere wedstrijden te organiseren.
© Shutterstock
Marathonschaatsen is eerder niet aangemerkt als topsport, waardoor er zolang de coronamaatregelen gelden geen wedstrijden kunnen worden gehouden. "We kunnen wellicht leren van het Thialf-regime", zei Rutte, doelend op de langebaanwedstrijden van afgelopen weken die in een zogenoemde bubbel werden gehouden. "Schaatsers en begeleiders zullen dan wat moeten opgeven wat hun vrijheid betreft, maar ik denk dat ze dat er wel voor overhebben", aldus Rutte.

Open brief aan KNSB

Afgelopen weekeinde ontstond er met name op sociale media een lobby om de kans op wedstrijden op natuurijs niet te laten passeren. Het laatste NK op natuurijs was in 2013 en gezien de weersvoorspellingen zou een nieuwe editie misschien mogelijk zijn. Ook de marathonploegen melding zich met een oproep aan de KNSB om de mogelijkheden te onderzoeken.

In gesprek

De bond zegt in gesprek te gaan met de betrokken en kreeg maandag van Rutte de bevestiging dat ook vanuit Den Haag mee wordt gedacht. "Grote tochten en wedstrijden organiseren gaat niet", begon Rutte, om daarna de hoop bij de marathonschaatsers weer op te laten vlammen.
"We moeten kijken of de manier waarop bij Thialf met een klein aantal topschaatsers is omgegaan ook toe te passen is bij de marathonschaatsers, wanneer zij op natuurijs uit de voeten kunnen. De betrokken partijen gaan kijken wat er kan en ik hoop u daarover de komende dagen te kunnen bijpraten."
Praten over een Elfstedentocht vond Rutte nog te vroeg. "Los nog van de weersvoorspellingen, want er zou nog heel veel weken vorst nodig zijn. En er is natuurlijk de vereniging De Friesche Elf Steden, die een wedstrijd voor alleen wedstrijdrijders niet vindt zoals het hoort. En wat natuurlijk niet kan is publiek bij wedstrijden."