KNSB wil het natuurijs op: "Pakken wat we pakken kunnen"

De KNSB moet alles uit de kast halen om het schaatsen van grote marathonklassiekers mogelijk te maken. Dat is de booschap in de brief die tien topdivisieploegen maandag aan de KNSB hebben gestuurd. Eén van de initiatiefnemers die z'n handtekening onder de brief zette, is oud-marathonschaatser en ploegleider Peter de Vries. "Het is één voor twaalf voor ons. Deze kans op natuurijswedstrijden móeten we met beide handen grijpen!" De KNSB is het daar mee eens.
Natuurijskoorts in het peloton
De hoofdstrekken in de brief die de KNSB maandag ontving, is dat de schaatsers met tien topdivisieploegen toch marathons willen rijden. De Vries: "We hopen dat de KNSB alles uit de kast haalt, zodat we de komende dagen coronaproof een aantal klassiekers op natuurijs kunnen rijden."

15 centimeter ijs

Zoals de weersvoorspelling nu is, lijkt het er op dat er komend weekend zo'n 15 centimeter is ligt. Dat betekent dat het ijs geschikt is voor het organiseren van grote marathonklassiekers. Die heeft de KNSB echter verboden, vanwege de coronamaatregelen. Daar moet volgens de marathonschaatsers zo snel mogelijk verandering in komen.

KNSB ziet kansen

Waar schaatsbond KSNB vorige week nog een nee te horen kreeg, staat de deur nu toch op een kier, merkt competitieleider marathon Willem Hut: "Wij zijn vandaag als KNSB druk aan het overleggen met de overheid. Het gaat erom of het veilig kan en wij denken dat het veilig kan." Hut denkt dat dat vooral te maken heeft met de weersverandering. "Wanneer het kwik onder nul komt, worden we allemaal een beetje gek in het hoofd. Dit winterweer is prachtig, en dat maakt wat los."
Reedryde © Shutterstock.com
Peter de Vries legt uit wat het plan is. "We willen met 200 topdivisieschaatsers een aantal hotels afhuren om zo in zogenoemde 'coronabubbel' te creëren. Niemand van ons komt meer buiten, uitgezonderd om te trainen of een wedstrijd te schaatsen. Dat moet mogelijk zijn. Bij de mannen zal dit net iets gemakkelijker gaan omdat een groot deel van hen professional is. Maar ook bij de dames willen we zien wat er nodig is om dit te realiseren. Volgens mij moeten we dat samen met de KNSB kunnen uitvoeren."
Oud-marathonschaatser en ploegleider Peter de Vries
Dat denkt Hut van de schaatsbond ook. "De bubbel van Thialf is voor ons een belangrijke ervaring geweest. Dat is voor ons ook het voorbeeld hoe het kan, en misschien wel hoe het moet. Dus met testen, en met de rijders in isolatie in een hotel. Dat betekent misschien dat we meerdere wedstrijden op dezelfde locatie moeten houden, maar dat is dan even niet anders."

Geen topsport

Waar andere topsportcompetities van hun overkoepelende bond wil mogen doorgaan, is dat niet aan de orde bij het marathonschaatsen. Marathonschaatsen heeft namelijk geen topsport-etiket. De Vries: "Dat is best frustrerend. We hebben ons tot nog toe altijd politiekcorrect uitgelaten, maar we laten nu onze stem horen. We vinden zelf dat we wel degelijk topsporters zijn. En topsporters doen er alles aan om hun sport uit te kunnen oefenen. Dus wij ook. We halen alles uit de kast om het door te laten gaan. Nu is de KNSB aan de beurt."
Coördinator marathon Willem Hut van de KNSB
Dat vinden ze bij de KNSB ook: "Ook al zijn de voorspellingen nu goed, we moeten pakken wat we pakken kunnen. Dit is acht jaar geleden voor de laatste keer gebeurd, wie weet wanneer het weer kan. Natuurijs kun je niet voorspellen. Wanneer het er is, moet je het pakken."