Wiebe Wieling blijft erbij: Elfstedentocht tijdens een pandemie kan niet

Een Elfstedentocht in de huidige pandemie zit er niet in. Voorzitter Wiebe Wieling van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden laat in een korte reactie aan het ANP weten dat aan de eerdere stellingname van het bestuur niets is veranderd.
De Alvestêdetocht fan 1985 by Bartlehiem © ANP
"Gelet op de huidige coronasituatie is er nog geen ander standpunt dan dat we tot dusver hebben uitgedragen. Dat is het enige dat ik hierover kwijt wil", zegt Wieling.
Het bestuur liet vorige maand nogmaals duidelijk weten dat het niet mogelijk is de Elfstedentocht onder de huidige coronamaatregelen te organiseren. In elk geval zolang er in Nederland sprake is van de 1,5 meter maatregel, kan de schaatsklassieker in Friesland niet worden gehouden.
Een Elfstedentocht is geen echte Elfstedentocht zonder publiek
De Friesche Elf Steden
In januari liet het bestuur weten dat een alternatieve Elfstedentocht, bijvoorbeeld zonder publiek en met alleen de wedstrijdschaatsers, geen optie is. "Een Elfstedentocht is geen echte Elfstedentocht zonder publiek of met maar een klein deel van het deelnemersveld."

Nog geen centimeter ijs

Wieling weet dat een groot deel van Nederland al hoopt op de zestiende tocht, nu de winter in het land is. Maar hij wijst er ook op dat er nog geen centimeter ijs ligt in Fryslân.
Op het moment dat de maatregelen worden versoepeld, wordt de situatie opnieuw bekeken. Als er dan voldoende ijs ligt én het is in relatie tot de coronamaatregelen mogelijk, dan kan het bestuur binnen 48 uur een Elfstedentocht organiseren
Voorzitter Wiebe Wieling in november over een eventuele tocht: