Topdrukte bij winkels nu er winterweer verwacht wordt: "Ik lijk wel professioneel slijper"

Door de winterse verwachtingen van dit weekend willen veel mensen nog snel even winterartikelen in huis halen. Bij de winkels zorgt dit dan ook voor topdrukte. Maar ook het slijpen van schaatsen is in trek. "Ik zou vandaan alleen even de schaatsen van mijn vaste gasten slijpen", zegt eigenaar Tom Mulder van café It Houtsje in Heerenveen. "Maar ik heb zoveel binnengekregen, dat ik zondag nog bezig ben."
Topdrokte by winkels
"Kijk, hier staat een tafeltje waar klanten de schaatsen op kunnen leggen", begint Mulder zijn verhaal. Bij de ingang van de kroeg staat een tafel klaar. Tal van vaste klanten leveren daar de schaatsen in. "Met dit blokje probeer ik ze te slijpen", zegt Mulder, terwijl hij zijn café binnenloopt.
Hij blijft staan bij een groot grijs blok, waar twee schaatsen in hangen, ondersteboven. "Ik doe alles met de hand en dat doe ik al jaren. Alleen voor de vaste klanten hoor, want het is natuurlijk mijn werk niet. Maar in deze tijd is het mooi om weer iets te doen."
Mulder doelt ermee op de rustige tijd door corona. De kroeg is al bijna een jaar dicht. "Dus het is mooi om even bezig te zijn, maar het was ook nodig merk ik. Er zijn al veel aanvragen binnengekomen. Maar ik slijp alleen vandaag en morgen nog, daarna wil ik zelf het ijs op."
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij Tom Mulder in Heerenveen
Tom Mulder van café It Houtsje in Heerenveen © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Eén van de klanten die schaatsen brengt is Marjanne Fransen. "Ja, heerlijk toch, die winter die er aankomt", zegt ze. "Ik heb er erg veel zin in want normaal ben ik altijd rond deze tijd op wintersport. Dat kan nu niet, dus laat de winter hier maar komen. Hopelijk komen er wat bergen, dan wordt het helemaal mooi."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Niet alleen in Heerenveen is het druk. Bij een winkel in Jirnsum vliegen de winterartikelen de winkel uit. "Ik heb spullen van zolder gehaald, die er al twaalf jaar staan", lacht eigenaar Frits Smidstra. "Ik raakte het nooit kwijt, maar dat is nu wel anders. Kunnen we er toch nog iets voor vangen."
Mede door alle regels kan Smidstra zijn winkel echter niet volledig open doen. "Mensen moeten online bestellen of even bellen, dan kunnen we ze nog helpen. Maar ik zou dan wel snel zijn, want zelfs de sleeën zijn al weg. We hebben alleen nog maar de sneeuwschuivers liggen."
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij de winkel in Jirnsum