Piet Paulusma: Extreem winterweer op komst, mogelijk veel sneeuw

Dit weekeinde doet de winter zijn intrede in het land, althans dat voorspellen weerman Piet Paulusma en de meeste weerdeskundigen. Er kan mogelijk een dik pak sneeuw vallen en kunnen er door de harde wind sneeuwduinen ontstaan. De winter die nu verwacht wordt, lijkt op die van 1979, maar er zijn ook verschillen, zegt Paulusma. "In 1979 was het erger, maar we komen aardig in de buurt van een sneeuwstormachtige toestand."
Extreem winterweer op komst
De winter die nu verwacht wordt, lijkt op die van 1979, maar er zijn ook verschillen, zegt Paulusma. "Er komt een windkracht 7 te staan, met in Waddengebied uitschieters in kracht 8 of 9. Dat past bij het beeld van de winter van 1979. Maar of wij ook zoveel sneeuw krijgen als in 1979 waag ik te betwijfelen. Toen hadden wij eerst ook ijzel. En nu is het een klassieke kou-inval. In 1979 was het erger, maar we komen aardig in de buurt van een sneeuwstormachtige toestand."
Paulusma heeft het er maar wat druk mee. Hij wordt veel gevraagd om advies. "Ik ben blij dat het weer eens winter wordt. Mensen moeten de waterleidingen en het antivries niet vergeten. En het verkeer krijgt last van de sneeuw. Het kan glad worden."
Zaterdag is een overgangsdag. Het regent eerst en de temperaturen blijven met +1 of +2 graden net boven nul. De wind komt uit het noordoosten en is in het Waddengebied hard, in de rest van de provincie matig tot krachtig.

Zaterdagavond mogelijk gladheid

Dan gaat het in de avond en nacht beginnen met de kou en de sneeuw. In de overgang van regen naar sneeuw is er grote kans op gladheid. Het vriest licht (-3 of -4 graden). De wind zit in de oostelijke tot noordoostelijke hoek en is matig tot krachtig.
Kijk hier naar een documentaire uit het archief over de winter van 1979.