Klok terug in Nijega: "Echt de tand des tijds overleefd"

De inwoners van Nijega krijgen woensdag het geluid van hun kerkklok terug. Bij een inspectie werd een paar jaar geleden duidelijk dat het luiden van de klokken niet meer veilig was en daarom was het tijd voor een nieuwe opknapbeurt. Vorig jaar is de klok daarom weggehaald. Woensdagmiddag komt de klok weer terug.
Sa seach de tsjerke fan Nyegea der yn novimber út © Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Volgens adviseur Henk de Vries, die het hele proces begeleidde, was er schade ontstaan aan de klepel van de klok uit 1381. "De klepel gaat natuurlijk van links naar rechts bij het luiden van de klok. Ga maar na, als dat honderden jaren achter elkaar zo doorgaat, ontstaat er schade aan de klok. Als je daar niks aan zou doen, gaat de klok uiteindelijk scheuren en komen er barsten in."
Henk de Vries oer de tsjerkeklok fan Nyegea
De klok fan Nijega is één van de oudste van Fryslân. "Hij ziet er ook bijna zwart uit, hij heeft echt de tand des tijds overleefd. Persoonlijk denk ik wel eens hoe dat toen is geweest. En dat in al die honderden jaren de klank niet veranderd is, dat toen ook al hetzelfde geluid over het land rond Nijega klonk, dat vind ik echt prachtig."