Tientallen clubs moeten het eens worden over nieuw onderkomen in Joure

Tientallen culturele en maatschappelijke organisaties in Joure moeten zich uitspreken over een nieuw gezamenlijk onderkomen. Het is de bedoeling dat ze met elkaar in en zogenaamd 'brûsplak' komen. De komende weken wordt daar meer over bekend.
Brusplak De Jouwer
Er liggen nu drie senario's op tafel: sporthal De Stuit, nieuwbouw in het centrum of nieuwbouw bij Swimfun. Op18 februari wordt bekend welke variant de voorkeur heeft.
Eén van de organisaties die dringend behoefte heeft aan een nieuwe locatie is de Nieuwjaarsrevue. De afgelopen jaren zaten ze op verschillende locaties, maar ze willen graag een nieuw, vast onderkomen.
Fokeline Papjes over wat ze nodig hebben: "We hebben een grote repetitieruimte nodig, ruimte voor decorbouwers en kledingruimtes. Verder krijgen we steeds meer eigen kleren in beheer en ook hier is ruimte voor nodig."
Volgens Papjes gaat hun voorkeur uit naar nieuwbouw, maar maakt het ze niet uit of het in het centrum is, of aan de rand van Joure.
Fokeline Papjes van de Nieuwjaarsrevue
Ook 'Samen koken, samen eten' is op zoek naar een nieuw onderkomen. Het is een initiatief waarbij nieuwkomers eten koken en samen eten. Nu zitten ze in de brede school, maar dat is niet de meest ideale plek. De keuken is klein en er is geen opbergruimte.
"We hebben een professionele keuken nodig met ovens en met ruimte waar minstens acht mensen gezamenlijk kunnen koken", vertelt initiatiefneemster Sylvia Peereboom.
Bovendien is er ook een grote ruimte nodig, waar zo'n honderd mensen kunnen eten. "Nieuwbouw aan de Sinnebuorren vlakbij het museum zou heel mooi zijn", zo spreekt Peereboom haar voorkeur uit.
Sylvia Peereboom van 'Samen koken, samen eten'