Burgemeester Buma kondigt noodverordening af voor Leeuwarden: 17.00 tot 4.30 uur

Er is vanaf 17.00 uur een noodverordening afgekondigd voor de stad Leeuwarden. Burgemeester Sybrand Buma heeft de noodverordening afgekondigd vanwege signalen van mogelijke ongeregeldheden. De volledige bebouwde kom van de stad Leeuwarden is aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat iedereen in de stad gefouilleerd kan worden. De oproep aan iedereen is om niet in het aangewezen gebied te komen en niet meer naar buiten te gaan.
De politie fouilleert mensen in het centrum van Leeuwarden © Omrop Fryslân
"Ik besef dat dit een zware maatregel is, die neem ik dan ook niet zomaar. Met deze maatregel kunnen we de rust bewaren in onze stad als het uit de hand dreigt te lopen.", aldus de burgemeester. Burgemeester Sybrand Buma benadrukt nog wel dat het niet gaat om een vervroegde avondklok. De winkels blijven open en mensen kunnen nog gewoon naar huis toe gaan.
"We hebben op dit moment aanwijzingen dat er in de gemeente onaangekondigde samenkomsten worden georganiseerd. Er zijn daarbij signalen dat deze ook tot schermutselingen met de politie kunnen leiden en die signalen neem ik serieus."
De noodverordening en de aanwijzing van het risicogebied is uit voorzorg ingesteld zegt de gemeente. Het is ervoor bedoeld dat de politie en gemeente snel in kunnen grijpen als het zover zou komen.

'Nemen demonstratierecht serieus'

Buma: "Wij nemen het recht op demonstreren zeer serieus, maar de afgelopen tijd zijn onaangekondigde samenkomsten in andere steden vaak uitgelopen in ongeregeldheden. Hierbij werd een hoop schade toegebracht aan de omgeving. Laten we met elkaar trots op Leeuwarden blijven door geen ellende te veroorzaken. Wij willen allemaal dat de coronamaatregelen snel voorbij zijn om weer samen te kunnen komen en plezier te maken in alle vrijheid."
Afgelopen maandag gold ook een noodverordening in Leeuwarden. In Smallingerland is woensdag een verordening ingesteld tot en met dinsdag 2 februari.
Burgemeester Sybrand Buma over de noodverordening