Omrop TIP: Eén school, 17 talen

Op het sterke fundament van de moedertaal bouwen kinderen gemakkelijker een tweede taal. Hoe gaat dat op een school met maar liefst 17 verschillende thuistalen? Fryslân DOK is op de IKC Sint Jozefschool in Heerenveen.
Regisseur Thom Verheul filmt op deze school, waar een derde deel van de 117 kinderen thuis een andere taal spreekt dan het Nederlands. Er is een grote diversiteit in afkomst en sociale ontwikkeling. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met een rijke taalervaring gemakkelijker een andere, vreemde taal leren.
Boartsjende bern yn de Sint Jozefskoalle © Omrop Fryslân
Meertaligheid wordt op de Sint Jozefschool gezien als een pre. Of het nu Fries, Engels, Arabisch of Nederlands is, de waardering is hetzelfde. Het gebruik van de moedertaal wordt gestimuleerd, omdat daardoor ook het leren van het Nederlands beter gaat.
Francis Flapper, coördinator Passend Onderwijs © Omrop Fryslân

Coco

Het bekroonde prentenboek 'Coco kan het' van Loes Riphagen is in 7 talen uitgebracht, zodat ouders het in de eigen taal kunnen voorlezen aan hun kinderen. Het boek gaat over een vogel die eerst niet durft te vliegen, maar later de mooiste vormen maakt in de lucht. Met dit boek leren kinderen om zich, net als Coco, emotioneel uit te drukken in hun eigen moedertaal.
Foarlêze út Coco kan het © Omrop Fryslân
Zo wordt de integratie van ouders en kinderen versterkt. Het doel is gelijke kansen voor alle kinderen in het vervolgonderwijs, zonder het probleem van een taalachterstand. Het voorleesproject wordt samen met de bibliotheek en het Digi-Taalhuis in Heerenveen gedaan.
Eritrese moeder leest haar kinderen voor © Omrop Fryslân
Fryslân DOK 'Eén school, 17 talen'
Zaterdag 30 januari, 15.30 uur, NPO2, (Nederlands ondertiteld, herhaling 31 januari 13.10 uur)
Zondag 31 januari, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)