Waskemeer in coronatijd: gordijnen toneelvereniging De Wâldploech blijven dicht

Hoe staat het met de leefbaarheid in een dorp in coronatijd? In Waskemeer is het dorpshuis gesloten en is er ook geen supermarkt. Door de coronamaatregelen zijn er niet veel plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Ook de bekende toneelvereniging De Wâldploech kan vooralsnog niet spelen.
Waskemeer in coronatijd: toneel
Corona is ook de grote spelbreker voor de leden van De Wâldploech, de bekende toneelploeg van Waskemeer en omgeving. Met meer dan 22 actieve spelers en speelsters en met enthousiaste steun van meer dan 200 mensen. Ieder jaar wordt minimaal één voorstelling gerealiseerd, waarvoor iedere week minimaal twee keer gerepeteerd moet worden. En soms nog vaker om klaar te zijn voor de première in de kantine van CSG Liudger in het dorp.
Maar sinds maart van vorig jaar ligt ook het toneelspelen stil en zitten de leden noodgedwongen thuis. "Voor de vereniging ook financieel niet fijn", zegt bestuurslid Aaltsje Clemens. "We kunnen onze leden natuurlijk geen contributie vragen en de kosten lopen wel door. Maar gelukkig hebben we onze helpers die achter ons blijven staan. Erger is het voor de spelers. Toneel is hun passie. En daar komt vooralsnog niets van."
De komende tijd volgt Omrop Fryslân het dorp Waskemeer. Van de school tot het dorpshuis, van de voetbalvereniging tot dorpsbelang. Hoe gaan een dorp en alle mensen in het dorp om met de coronacrisis? Wat voor effecten heeft het op het dorp?