Rijkswaterstaat: "Meteen na de ramp gezegd, hier komt MSC niet mee weg"

"Meteen na de ramp met de MSC Zoe hebben we gezegd, hier gaat die reder niet mee wegkomen. Alles moet worden opgeruimd." Joost de Ruig, hoofdingenieur-directeur bij Rijkswaterstaat Noord-Nederland, is blij met de 3,4 miljoen euro die reder MSC betaalt voor de afwikkeling van de schade van de containerramp in het Waddengebied van twee jaar geleden.
Bij Rijkswaterstaat zijn ze blij:
"Ik ben eigenlijk wel heel blij met de uitkomst. Natuurlijk wil je het liefst dat alle rommel wordt weggehaald, en dat alle schade tot in de toekomst gedekt is, maar dat is niet altijd even realistisch." Er werd door tientallen organisaties een factuur ingediend. Dat geld werd eerst uitbetaald door Rijkswaterstaat. Die hebben dat geld nu teruggekregen van MSC.

'Advocaten en juristen aan de slag'

Het heeft bijna twee jaar van onderhandelen gekost om tot deze oplossing te komen. Dat lijkt een lange tijd. "Bij dit soort processen spelen altijd grote belangen. Dan gaan er heel veel advocaten en juristen aan de slag, en dat kost gewoon veel tijd. We dachten er al een paar keer uit te zijn, maar dan moest er toch nog weer iets veranderd worden. Aan de andere kant, als je het vergelijkt met andere zaken dan is twee jaar nog best snel eigenlijk."
Joost de Ruig van Rijkswaterstaat in gesprek met Remco de Vries
© Stichting Duik De Noordzee Schoon
In het schadebedrag is een kleine drie ton opgenomen voor het zogenoemde 'Fishing for Litter-project'. Daarbij belandt een deel van het afval in de netten van vissers, die het verzamelen. Nog eens 800.00 euro is bestemd voor eventuele schoonmaakacties in de toekomst op de stranden. De kans bestaat dat met name bij zware storm alsnog een deel van de inhoud van de containers aanspoelt. De kosten van het opruimen daarvan vergoedt het concern ook.

Extra onderzoek

Het bedrag kan ook nog hoger worden, zegt Ruig. "Er is nu ook een ecologisch onderzoek gaande naar milieuschade, gevolgd door een milieukundig onderzoek. Als daaruit blijkt dat daar aantoonbare milieuschade is aangericht aan het Waddengebied, dan staat MSC nog voor 7 miljoen garant om dat te vergoeden."