Gaten in rieten kap: molen De Hoop in Sumar is dringend aan onderhoud toe

Molen De Hoop yn Sumar moet op zeer korte termijn worden opgeknapt. In de rieten kap zitten gaten en er groeien paddestoelen op. Verder zijn de houten molenwielen nodig aan onderhoud toe. De vergunning voor de restauratie is binnen, nu moet er nog geld op tafel komen.
© Omrop Fryslân
De molen draait nog wel en het dak vertoont ook nog geen lekkage. Om te voorkomen dat dat binnenkort gebeurt, is actie nodig.
De molen is tegenwoordig in gebruik voor het malen van tarwe. Molenaar Meindert Halma is voorzichtig met harde wind: "Dan is het spannend. Als de molen vanwege te harde wind snel moet worden stilgezet, komt er het meeste kracht op." Tot onveilige situaties heeft dat tot nu toe nog niet geleid, want daar zorgt Halma wel voor. "Dat willen we dus nou juist voorkomen door de restauratie", zegt de molenaar.
Verslaggever Johanna Brinkman in gesprek met molenaar Meindert Halma
Er is zo'n 150.000 tot 180.000 euro nodig voor de restauratie van de rieten kap en de houten kammen waar het mechanisme van de molen op draait. Een deel van het geld komt uit een subsidiepot van de Provincie Fryslân, zegt Arjen van der Schaaf van de Stichting Behoud Monumenten in Tytsjerksteradiel. Voor het overige benodigde geld zal de stichting potentiële sponsoren benaderen. Fondsen zoals bijvoorbeeld het Prins Bernhard Cultuurfonds zouden een mogelijkheid zijn.
"We zijn een stichting en hebben geen inkomsten. We willen de molen in een goede staat houden Daarvoor zijn we afhankelijk van mensen, want dit kunnen we niet allemaal zelf doen. Dit stukje cultureel erfgoed moet behouden blijven", zegt Van der Schaaf.
© Omrop Fryslân
In de molen zit ook een winkeltje waar tarwe-, spelt- en pannenkoekmeel wordt verkocht. Vanwege corona kan er nu alleen maar online worden besteld. Dat levert de molen wat geld voor het dagelijkse onderhoud. De molen draait volledig op vrijwilligers. Als het allemaal lukt met het geld, is het de bedoeling de restauratie van de gehele molen voor de volgende winter uit te voeren.
© Omrop Fryslân
Verslaggever Johanna over de restauratieplannen wat betreft de molen