Friese roeisters zijn Atlantische Oceaan over: "Het ging echt snel"

Na zo'n 5.000 kilometer roeien zit het erop voor Iris Noordzij (Raerd), Melissa Vooren (Goingarijp), Renate de Backere (Pingjum) en Marieke le Duc-Bouwense (Zeeland): ze hebben de Atlantische Oceaan overgestoken. Zondag kwamen de vrouwen aan op Antigua.
Fryske roeisters binne Atlantyske Oseaan oer: "Het ging echt snel"V2
De Atlantic Dutchesses roeiden de Talisker Whisky Atlantic Challengde om geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Het doel was om 10.000 euro op te halen, en dat is ruim gelukt: de teller staat op meer dan 20.000. En dat kan nog meer worden, vertellen de Dutchesses. "De actie blijft de komende drie maanden nog openstaan, zodat er nog steeds gedoneerd kan worden."
Na veertig dagen op de oceaan zijn de roeisters nu weer aardig bij. "We zijn nog een beetje wobbly en nog een beetje van, wat gebeurt hier allemaal? Maar we staan er goed voor, we zijn gezond, we lopen en eten."

Winnaars

De Atlantich Dutchesses waren ook nog eens de besten in hun categorie. "We wilden heel graag eerste in onze categorie zijn, we gingen wel voor die winst. Het was absoluut meer dan alleen meedoen. Het geeft een waanzinnig goed gevoel dat dat is gelukt. We hebben ze wel even laten zien dat die Nederlanders ook een potje kunnen roeien."
© Omrop Fryslan
Het verschil met de volgende roeisters is enorm, vertellen ze. "Zo groot is het nog nooit geweest. Tussen de teams zit gemiddeld 75 mijl tussen, wij zijn ruim de 200 gepasseerd. En we waren de eerste Nederlands dames die een oceaan over hebben geroeid."

'Het was ineens Oud en Nieuw'

Alle vier beleefden ze de reis op een andere manier, maar voor iedereen was de reis snel voorbij. "Alles wat voorbijkwam hebben we met alle zintuigen opgezogen. Het ging echt snel, het was ineens Oud en Nieuw."
Ook het weer op de oceaan zorgde voor verbazing. "Wat me vooral verbaasde dat de weersomstandigheden per vijf minuten kunnen veranderen. Dan zag je dat de zee, de golfslag, veranderde en de wind kwam uit een totaal andere hoek dan voorspeld."