Avondklok zorgt voor gladdere wegen

Rijkswaterstaat strooit op de wegen als die door opvriezen glad worden, maar nu er door de avondklok amper nog verkeer op de weg is, wordt het strooizout niet goed ingereden.
Struiwein op It Hearrenfean © CAMJO media
Peter Snippe, gladheidscoördinator bij Rijkswaterstaat, ziet dat er minder verkeer op de weg is. Dat is al zo sinds de coronacrisis. "Maar in de nachtelijke uren hebben we wel meer problemen, omdat er amper verkeer op de weg is. Het zogenaamde zoab-asfalt heeft een poreuze bovenzijde en bij vocht verdunt het zout en loopt het in de deklaag."
Normaal nemen de banden, met name die van vrachtwagens, het zou mee over de weg. "Dat is nu minder en wordt het voor ons lastig om het zout goed op de weg te houden", fertelt Snippe. "Dus moeten we vaker strooien dan normaal, want de mensen die wel rijden moeten we ook een veilig weg aanbieden. De hulpdiensten zijn ook onderweg."

Wekker om half vier

Er zijn veertien meetpunten in de provincie die de temperatuur van de weg en het zout meten. "Als we een alarm krijgen, gaan we actief bewaken en waar nodig gaan we strooien. Maar we zetten standaard om half vier de wekker om te monitoren en alvast vooruit te kijken naar de ochtendspits. Om vier uur beslissen we dan of we wel of niet gaan." Normaal willen ze met de strooiwagens het verkeer niet hinderen, maar omdat dat er nu minder is, kunnen ze 's ochtends ook later nog op pad.
Peter Snippe