Vrachtverkeer door Waskemeer is levensgevaarlijk; provincie moet maatregelen nemen

Fietsers die van de sokken worden gereden door vrachtwagens en kinderen die bang op school komen: de verkeerssituatie in Waskemeer is niet op orde. Dat vindt de werkgroep verkeersveiligheid in het dorp. De provincie moet maatregelen nemen om het vrachtverkeer te weren.
Frachtferkear troch Waskemar
De grote vrachtwagens die van de sluiproute tussen Drachten en Haulerwijk gebruik maken, zorgen niet alleen voor veel overlast, maar ook voor levensgevaarlijke situaties.
Volgens de werkgroep VerkeersVeilig Waskemeer komt het regelmatig voor dat de leerlingen van CSG Liudger letterlijk van de fiets worden gereden worden. Ook de directeur van de school, Dick Wilbrink, maakt zich zorgen over de verkeerssituatie. "Ik krijg met enige regelmaat te horen 'meneer, dat ging nog maar net goed'. Moet het nu zo ver komen dat het écht een keer helemaal fout gaat voordat ze iets doen bij gemeente of provincie? Hopelijk zien ze in dat er sneller op geacteerd moet worden, want we willen geen dodelijk ongeval."

Brandbrief

De werkgroep vraagt nu in een brandbrief aan gedeputeerde Avine Fokkens om hier zo snel mogelijk iets aan te doen, voordat er dodelijke slachtoffers vallen.
"Uiteraard zouden we er graag iets mee willen doen, alleen is de vraag hoe ver wij daarin een rol spelen. Waskemeer is natuurlijk gemeentegrond, dus wij kunnen als provincie niet zomaar zeggen dat het anders ingericht moet worden. We geven als provincie langs de N381 met een heel groot bord aan dat mensen vooral rechtdoor moeten rijden richting Oosterwolde, maar we kunnen mensen niet verplichten om dat te doen", zegt Fokkens.
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Veilig Verkeer Nederland steunt de protesten van de werkgroep en heeft zowel de gedeputeerde als de betrokken lokale wethouder een schriftelijk advies gegeven om alle vrachtverkeer door deze dorpen te verbieden.
Leden van de werkgroep over de situatie