FVC wil niet verhuizen naar Leeuwarder wijk Middelsee: "Niet naar de periferie"

Voetbalclub FVC uit Leeuwarden wil niet verhuizen naar de nieuwe wijk Middelsee in de stad. Dat was het voorstel van de gemeente, maar leden en vrijwilligers van de voetbalclub zien dat niet zitten. "De toekomst van de club staat daarmee op het spel", zegt voorzitter Atte Haagsma. FVC blijft daarom voorlopig op sportcomplex Wiarda.
Het hoofdveld van FVC in Wiarda © Orange Pictures
De club heeft aan de burgemeester en wethouders laten weten dat ze het overleg over een nieuwe locatie zullen stoppen. "We zijn al een paar jaar met de gemeente in gesprek", zegt Haagsma. "Het is geen onderhandeling, zover is het nooit gekomen. We wisten alleen dat de gemeente als voorstel een plek tussen het Landbouwmuseum en de McDonald's had."
FVC staat daar niet negatief tegenover. "Maar het werd steeds minder. Het aantal velden ging van zes naar vier. Daarna naar drie en uiteindelijk naar twee. Daarmee zakken we ver door de ondergrens", zegt Haagsma. "En een paar maanden geleden zei de gemeente 'doodleuk' dat ze een andere plek voor ons hadden, zowat een kilometer verderop. Dan wordt je niet serieus genomen."

Voorgestelde locatie is te ver weg

Het probleem met de locatie die nu door de gemeente is voorgesteld, is dat dit te ver weg is, vindt Haagsma. "We hebben ooit eens op De Hemrik gezeten. Maar zo kom je een beetje in de periferie van Leeuwarden. Daar willen we niet naartoe. We willen een sociaal maatschappelijke rol oppakken in de wijk, maar er wordt niets mee gedaan."
De bal ligt nu bij de gemeente, wat Haagsma betreft. "We moeten met elkaar gaan kijken naar andere scenario's. In 2018 hadden we het met ons allen over een geweldige 'mienskip', maar dit heeft niets met 'mienskip' te maken. We zijn niet teleurgesteld, maar er moet wel iets worden opgelost."
Voorzitter Atte Haagsma van FVC over waarom zijn club voorlopig in Wiarda blijft