Nieuw 'brûsplak' Joure wordt nieuwbouw of komt bij sporthal De Stuit

Wordt er een splinternieuw 'brûsplak' in Joure gebouwd of komt het bij sporthal De Stuit in? Op een digitale bijeenkomst zijn donderdagavond verschillende plannen gepresenteerd. Tientallen culturele en maatschappelijke verenigingen hebben al een tijdje dringend behoefte aan een plek voor hun activiteiten. Het eerste plan is nieuwbouw aan de Sinnebuorren in het centrum. Een andere optie is nieuwbouw bij Swimfun en het derde scenario is dat culturele en maatschappelijke verenigingen bij sporthal De Stuit inkomen.
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Opties: bij sporthal De Stuit of Swimfun

Er zijn vier mogelijkheden bij sporthal De Stuit. Meer dan de helft van de sporthal bestaat uit de turnhal. De rest van de ruimte zou gebruikt kunnen worden voor de nieuwe bruisplek, dat is de eerste optie. Er wordt ook geopperd om de turnhal binnen de sporthal een andere plek te geven, zodat de ruimte voor de bruisplek meer een geheel kan worden.
Het derde plan is om de turnhal te verhuizen naar een nieuwe te bouwen hal bij Swimfun. Wat ook nog kan is het slopen van sporthal De Stuit en daar een nieuw gebouw neer te zetten voor alle functies.

Zoektocht

Een speciale projectgroep is al een tijdje bezig om in samenwerking met verenigingen een concreet plan te maken voor de bruisplek, waar ruimte moet zijn voor alle verenigingen. Begin 2020 is er een draagvlakonderzoek gedaan met de vraag wat verenigingen nodig hebben. Hier is onder andere uitgekomen dat er in totaal zo'n 1.650 vierkante meter nodig is om alle organisaties een plek te geven: van toneel- en muziekverenigingen tot koffiedrinkclubs of de bridgeclub.
"We zoeken een plek waar mensen elkaar kunnen treffen en hun hobby kunnen uitvoeren, een plek waar de binding gevoeld wordt, dat is er nu niet", zegt Tjitske Stegenga van de projectgroep.
Tjitske Stegenga, werkgroep Brûsplak De Jouwer
Sporthal De Stuit in Joure © Omrop Fryslân, Sian Wierda

't Haske en Evenementenhal afgevallen

Adviesbureau Lindhorst heeft geholpen bij het hele proces. Het begon met 28 bestaande gebouwen en vier plekken voor nieuwbouw. Op basis van bepaalde criteria is er een lijst met voorkeuren gemaakt. "Er is gekeken of er voldoende beschikbaarheid is, naar de ligging, duurzaamheid en eigendomssituatie", vertelt Jeroen van Veen van Lindhorst. Plekken als zalencentrum 't Haske en de Evenementenhal oan de Vegelinsweg zijn afgevallen, omdat ze geen optimale indeling hebben en er hoge kosten aan de investeringen en exploitatie zitten.
Het is de bedoeling dat de organisaties voor 30 januari hun voorkeur uitspreken. Op donderdag 18 februari wordt er een voorkeursvariant bekendgemaakt waar de gemeenteraad van De Fryske Marren haar in het voorjaar over zal uitspreken.
Jeroen van Veen, adviesbureau Lindhorst
Nij brûsplak De Jouwer wurdt nijbou of komt yn sporthal