Friese Wappies verbaasd over 'wappie':"Het komt eerst wel even raar over"

Wappie was altijd een gewone naam afgeleid van Wapke, maar dat is nu in coronatijd wel anders. Nu staat 'een wappie' in heel Nederland voor een persoon die zich verzet tegen de steeds strengere coronaregels. Wat vinden de Friese Wappies daarvan?
© Shutterstock.com
Wappie Gillebaard (77), geboren in Wjelsryp, was verbaasd toen ze hoorde over Youp van 't Hek's lied Wappie. De cabaretier bouwde zijn lied Flappie in december om tot Wappie en zong het in een satirisch tv-programma. Ze werd daarop attent gemaakt door haar kleinkinderen: "U bent vernoemd", zeiden ze. "Ik had het zelf niet gehoord, maar we hebben er veel lol over dat de naam Wappie nu vaker genoemd wordt. Dat hij anders gebruikt wordt, stoort het me eigenlijk niet. Als iemand me opbelt, neem ik gewoon de telefoon op met: 'Wappie'."
Wappie Gillebaard, geboren in Wjelsryp
"Het komt wel even raar over", zegt Wappie van der Meer uit Dokkum. "Je hoort de naam anders nooit en dan plotseling heel veel op sociale media. Hoe komen ze erop?" Ze is blij dat haar kleinkinderen geen Wappie heten: "Zo mooi vind ik de naam niet. Daar moet je de kinderen niet opzadelen."
Wappie van der Meer komt oorspronkelijk uit Wierum en woont nu in Dokkum