Statenfractie FvD valt uiteen: fractievoorzitter Goudzwaard gaat naar JA21

De Statenfractie van wat eerder Forum voor Democratie was valt nu toch uit elkaar. Fractievoorzitter Maarten Goudzwaard gaat verder onder de vlag van JA21, dezelfde partij waarvoor hij zich ook verkiesbaar stelt bij de Tweede Kamerverkiezingen.
© Omrop Fryslân
De Statenleden die voor Forum voor Democratie in Provinciale Staten kwamen, splitsten zich af na de onrust binnen de partij. Ze bleven eerst wel bij elkaar, maar nu gaat Goudzwaard dus toch zelfstandig verder. "Na meerdere intensieve overleggen is gebleken dat de huidige opzet van Forum Fryslân geen basis kon bieden voor een duurzame constructieve samenwerking", schrijft hij.
De rest van de fractie heeft 'na eigen onderzoek' besloten om verder te gaan met Forum van Democratie. De fractie had het niet gemakkelijk, de laatste tijd, zo werd duidelijk uit de verklaring van Grite Wymenga. "Er waren twee kampen. Ratio, gevoel en emotie streden om voorrang." Uiteindelijk houden vijf van de zes Statenleden toch vertrouwen in de partijleiding en partijbestuur.
Staetenlid Grite Wymenga-Kooistra blijft toch bij Forum voor Democratie © Omrop Fryslân
Eind vorig jaar was er ophef bij Forum voor Democratie, na racistische en homofobe berichten bij de jongerenafdeling. Tal van politici verlieten de partij. Partijprominenten Joost Eerdmans en Annabel Nanninga richtten JA21 op. De Friese fractievoorzitter Maarten Goudzwaard heeft zich bij die partij aangesloten. Het Friese Statenlid Erwin Jousma staat voor Forum voor Democratie op de landelijke kandidatenlijst.
JA21 is landelijk de partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. Goudzwaard staat op plek 4 van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Eerder zei Goudzwaard dat de oud-FvD'ers op zoek zouden gaan na een 'werkzame vorm' voor de fractie. Dat Erwin Jousma terug is gegaan naar de nationale partij van Forum voor Democratie, zorgde niet voor een tweespalt in de Staten, zei Goudzwaard anderhalve week geleden in It Polytburo. "We hebben altijd mooi samengewerkt en we zien genoeg aanknopingspunten om samen door te werken. Het verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie is in de basis goed."