Psycholoog waarschuwt voor gevolgen avondklok: "Eenzaamheid neemt toe"

Als de avondklok er komt, raakt dat ons allemaal. Dat zegt psycholoog Anneke Hol van GGZ. Het kabinet neemt woensdag een besluit over de avondklok. Mensen zouden dan 's avonds en 's nachts niet meer zonder geldige reden buiten mogen komen. Hol: "De kans is dan nog kleiner om mensen tegen te komen en veel mensen zien al zo weinig mensen."
Jûnsklok
"Eenzaamheid is een belangrijk gevolg van een eventuele avondklok", zegt Hol. De avondklok komt bovenop de bestaande maatregelen die maakt dat veel mensen al lange tijd de deur niet meer uitkomen.

Vrije tijd na het werk

"Het avondleven is precies dat stukje vrijheid dat we nog hebben", zegt Hol
"Als de werkdag erop zit, we hebben het eten op tafel en de kinderen op bed, dan begint een stuk dat van jezelf is. In die tijd maken we graag gebruik van de vrijheid die we hebben. We gaan even naar de buurman, een eindje wandelen of doen nog een paar boodschappen. Die keuze hebben we nu nog, maar dat wordt ons straks misschien wel ontnomen en dat raakt ons allemaal."

Persoonlijke grens

"Ik kan met niet voorstellen dat je op z'n minst niet een beetje kwaad wordt. Zo'n maatregel gaat wel over een persoonlijke grens heen."
Het gevaar zit bij het feit dat we ons gemakkelijk aanpassen en dan onze eigen gevoelens aan de kant zetten.
Anneke Hol, psycholoog
Het argument dat mensen voor 's avonds acht uur ook wel met de hond naar buiten kunnen gaan, is feitelijk waar, legt Hol uit. "We kunnen ons ook wel aanpassen, dat is het probleem niet. Het gevaar zit bij het feit dat we ons gemakkelijk aanpassen en dan onze eigen gevoelens aan de kant zetten."
Psycholoog Anneke Hol over de gevolgen van de avondklok
De meningen op straat over de avondklok zijn verdeeld. "Het is misschien vervelend, maar als het moet, dan moet het", zegt een man.
Mensen kunnen zich de maatregel wel inbeelden, maar het betekent niet dat ze het niet lastig vinden. "Ik begrijp het wel", zegt een jongere. "Je ziet vaak dat jongeren zoals ik 's avonds bij elkaar komen. Dus ik snap het wel, maar ik vind het ook jammer".
En een vrouw is blij dat ze een hond heeft. "Die mag ik gelukkig nog wel uitlaten na acht uur. Dat vind ik wel fijn."
De mening van mensen op straat over de avondklok