Huisartsen toch eerder gevaccineerd: "Overeind houden huisartsenzorg van groot belang"

Huisartsen worden deze en volgende week toch nog gevaccineerd met het Modernavaccin. Dat is sneller dan verwacht en heeft te maken met de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Andere zorgverlenende medewerkers in de huisartsenzorg krijgen naar alle waarschijnlijkheid in de tweede week van februari het AstraZeneca-vaccin.
Húsdokter Karin Groeneveld © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De eerdere termijn van inenting van huisartsen tegen het coronavirus werd bekendgemaakt door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het ministerie van Volksgezondheid.
De voorzitter van de Friese LHV-afdeling weet nog niet wanneer de Friese huisartsen een corona-inenting kunnen krijgen. Het bericht van de landelijke huisartsenvereniging kwam gisteravond (maandagavond, red.), vertelt huisarts Karin Groeneveld. Er is verder nog niets bekend over het hoe en wanneer.
Een terechte wending, want huisartsen spelen een grote rol in de COVID-zorg.
Karin Groeneveld
Groeneveld is blij dat de minister het beleid heeft aangepast en de huisartsen met voorrang laat vaccineren. "Een terechte wending, want huisartsen spelen een grote rol in de COVID-zorg." Het is van het grootste belang dat de huisartsenzorg overeind blijft, in verband met de opkomst van de zeer besmettelijke Britse coronavariant.
Er is nog veel onduidelijk , benadrukt Groeneveld nogmaals . Niet alleen over de inenting van de huisartsen zelf, maar ook over die van de patiënten. Dat hangt af van hoeveel en welke vaccins er op welk moment worden geleverd.

In de startblokken

De huisartsen staan in de startblokken, maar kunnen pas echt plannen maken als er meer duidelijk is. De noodzaak van vaccinatie van huisartsen is nu wel duidelijk voor iedereen, besluit Groeneveld.