Eer voor beste vrouwen in Elfstedentochten: "Het werd ook wel eens tijd"

Een grote verrassing voor de drie vrouwen die bij de laatste drie Elfstedentochten als eerste over de finish kwamen: Lenie van der Hoorn, Tineke Dijkstra en Klasina Seinstra kregen in het televisieprogramma M een eerbetoon van Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling. Hij gaf ze een oorkonde voor hun prestatie.
Eer voor beste elfstedenvrouwen
Van der Hoorn, Dijkshoorn en Seinstra kwamen in 1985, 1986 en 1997 al eerste vrouw over de finish. Ze zijn nooit gehuldigd, want pas na 1997 kwam er een eigen klassement voor vrouwen. "Een bloemetje voor de vrouw, dat was het", zei Van der Hoorn. "Deze vrouwen hebben een fantastische prestatie geleverd", zegt Wieling. "Maar ze hebben nooit de aandacht gekregen die ze verdienden."

Twaalf namen op beeld Alvestêderider

De vrouwen krijgen naast de oorkonde ook een vaas in de vorm van de route van de Elfstedentocht. En de namen van alle twaalf vrouwen die als eerste over de finish kwamen worden gegraveerd op het monument de Alvestêderider bij de Leeuwarder ijshal. Daar staan aan de ene kant al de namen van de winnaars bij de mannen, aan de andere kant komen de namen van de vrouwen. "Dat vonden ze geweldig", zegt Wieling. "Ze waren heel geëmotioneerd. Ze hebben er ook recht op."
Het beeld de Alvestêderider, daar komen nu ook de namen van de vrouwen op © ANP
Het worden dus de namen van twaalf vrouwen, terwijl er tot nu toe vijftien Elfstedentochten zijn geweest. Dat zit zo: in 1909, de eerste editie, deden er geen vrouwen mee. En in 1928 en in 1963 kwamen er geen vrouwen over de finish.
Het verleden kunnen we niet veranderen. In de toekomst is het goed geregeld.
Wiebe Wieling
Het initiatief om de vrouwen de verdiende aandacht te geven, kwam van M. "Ze hebben ons gevraagd om mee te werken. Toen hebben we een speciale beker laten maken en bedacht om de namen beter naar voren te brengen", zegt Wieling. "Het werd ook wel eens tijd, het is natuurlijk al veel te lang geleden. Het is wel apart dat er nooit aandacht voor is geweest, maar het verleden kunnen we niet veranderen. In de toekomst is het goed geregeld: dan is er een speciale wedstrijd voor mannen en vrouwen, met dezelfde prijzen en evenveel aandacht."
De twaalf vrouwen die tot nu toe als eerste over de finish kwamen worden niet aangemerkt als winnaressen. Bij de eerste vijftien edities was er geen aparte vrouwenwedstrijd. Bij de eerstvolgende Elfstedentocht is dat wel het geval.