Hoe beleefde Tjerk de Boer, de vriend van Femke Kok, haar bronzen EK-debuut?

Femke Kok uit Nij Beets pakte zondagmiddag een bronzen medaille op het EK sprint. Haar vriend, Tjerk de Boer uit Weidum, kon daar vanwege de coronamaatregels uiteraard niet bij zijn en dus zat hij thuis op de bank naar haar races te kijken. "Dat is heel spannend. Je zit maar op de bank en je kan zelf niets doen", zegt De Boer.
Tjerk de Boer sjocht thús nei Femke Kok
De Boer is zelf ook schaatser, bij Team IKO. Hij heeft zich echter niet geplaatst voor de schaatsbubbel. Dat betekent dat ze elkaar vijf weken lang niet kunnen zien. "We zijn natuurlijk als schaatsers wel wat gewend vanwege de trainingskampen. Maar vijf weken is wel heel lang", zegt de 21-jarige schaatser.

Trots

Na de 500 meter op zondag had Kok zelfs nog zicht op de Europese titel. Daarvoor moest ze wel tijd goedmaken op Golikova en Leerdam voorblijven op de 1.000 meter.
Dat lukte uiteindelijk niet, waardoor Kok met een bronzen medaille achterbleef. Maar dat is absoluut geen schande, zo liet De Boer zijn vriendin na afloop telefonisch weten. "Ik ben trots op je", zegt hij.
Tjerk de Boer bellet mei Femke Kok nei de races