Plaatselijk belang en FNP willen gevaarlijk kruispunt Harkema aanpakken

Het is het dorp al jaren een doorn in het oog: het kruispunt bij Harkema, van de provinciale weg (N369) met de Reitsmastrjitte. Er gebeuren geregeld ongelukken, ook wel met dodelijk afloop. Plaatselijk belang wil al een poos dat de provincie en de gemeente het verkeerspunt aanpakken, maar tot dusver zonder al te veel succes.
Volgens André Weening van plaatselijk belang Harkema is het aantal auto's dat dagelijks de kruising passeert de afgelopen jaren enorm toegenomen. Vooral op drukke tijden, zoals 's ochtends en aan het einde van de middag, ontstaan vaak gevaarlijke situaties.
"Het is niet een simpel kruispunt", aldus Weening. "Er komen hier zeven wegen bij elkaar, met auto's, vrachtwagens en fietsers. Dat is geen gelukkige combinatie, helemaal omdat het verkeer de afgelopen jaren sterk is toegenomen."
Voorzitter André Weening van plaatselijk belang
Tot dusver is er vanuit de gemeente en de provincie, beide verantwoordelijk voor de kruising, weinig initiatief getoond om het verkeerspunt aan te pakken. De FNP wil daar verandering in brengen en heeft op zowel provinciaal als gemeentelijk niveau vragen gesteld.

"Veilige oplossing zoeken"

"Wij willen graag dat de provincie in samenwerking met de gemeente een oplossing zoekt", vertelt raadslid IJde van Kammen van de FNP in Achtkarspelen. "Een veilige oplossing zoeken, daar gaat het om. Dus provincie en gemeente: kom met een goed plan, dat ook echt werkt."
Raadslid IJde van Kammen van de FNP
© Omrop Fryslân, Mats Gies