Crystal meth-lab ontdekt in oude loods in Miedum

De 'geheime stoffen' die zondag ontdekt werden in een oude loods aan de Canterlandseweg in Miedum zijn onderdeel van een crystal meth-lab. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. Bij de inval van zondag kon de politie het lab oprollen. Een 61-jarige man is aangehouden als verdachte.
Crystal meth-lab fûn yn âlde loads yn Miedum
Politie en brandweer kwamen zondag in groten getale naar de oude loods in Miedum om onderzoek te doen naar de situatie.
Het lab wordt momenteel ontmanteld door de Landelijk Faciliteit Ontmanteling. In het lab zijn grondstoffen gevonden die gebruikt worden bij de productie van methamfetaminen, beter bekend als de drug crystal meth.
"Na tips op zondag vonden we een compleet ingericht drugslab dat niet in werking was", vertelt Ernest Zinsmeijer van de politie. "Van de 61-jarige man die we hebben aangehouden, hebben we op dit moment geen woonplaats. We verwachten dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen."
Het is niet het eerste lab voor synthetische drugs dat in Fryslân ontdekt is. "We zien in heel Nederland een stijging, niet alleen in Friesland", gaat Zinsmeijer verder. "De stijging van het afgelopen jaar komt deels doordat we erin zijn geslaagd de app Encrochat te kunnen hacken. Daardoor konden we veel meer labs oprollen. Maar we zien tegelijkertijd ook dat Noord-Nederland een geschikte en gewilde plek is voor labs, omdat hier veel afgelegen gebieden zijn."
Voor de politie maakt dat het moeilijk om de labs te vinden. "We kunnen dat niet alleen", geeft Zinsmeijer toe. "Daarom vragen we mensen om verdachte zaken te melden. Die informatie kan ons helpen. Dat kan zijn dat er veel bestelbusjes af- en aanrijden, maar ook wanneer je een vreemde lucht ruikt, horen we het graag."
Woordvoerder Ernest Zinsmeijer
© Kappers Media

Wat is crystal meth?

Crystal meth is een harddrug gemaakt van methamfetamine. De drug is vooral bekend geworden van de televisieserie Breaking Bad . In 2017 werd een zelfde soort drugslabs opgerold in Haulerwijk. Vorig jaar werd er ook zo'n soort lab gevconden in Wânswert.