Friese CDA-prominent: "Wopke had geen lijsttrekker moeten worden"

De Friese CDA-prominent Albert van der Ploeg vindt dat Wopke Hoekstra geen lijsttrrekker had moeten worden. "De toeslagen-affaire heeft scherp duidelijk gemaakt dat het systeem ziek is. Het moet helemaal anders, en dan moet je niet met lijsttrekkers komen die nu in het kabinet zitten. Dat geldt voor Wobke Hoekstra, maar ook voor Mark Rutte", zegt oud-wethouder Van der Ploeg in het nieuwsforum van Buro de Vries.
Mirka Antolovic, Albert van der Ploeg en Gerrit Breteler © Omrop Fryslân, René Koster
Van der Ploeg had liever Pieter Omtzigt als de nummer één van zijn partij gezien: "Die is altijd kritisch geweest op het systeem."

Gaswinning

Volgens Van der Ploeg staan de problemen van de toeslagen-affaire niet op zichzelf. "Ook bij de gaswinning in Groningen gaat vanalles mis, en werden de belangen van de gewone mensen uit het oog verloren. Daar had het kabinet ook op kunnen vallen. Er zijn zoveel regels waar mensen aan moeten voldoen. En die zijn eigenlijk allemaal gebaseerd op wantrouwen."
Forumlid Mirka Antolovic (PvdA-Leeuwarden) merkt op dat dit niet geldt voor grote bedrijven. "Die vinden juist wel altijd een luisterend oor." Derde forumlid Gerrit Breteler uit Nes is kandidaat-kamerlid voor de nieuwe partij NLBeter. Hij vertelde dat zijn partij er gekomen is, omdat bestaande systemen vastlopen. "Dat moet je veranderen met positieve energie en nieuwe frisse mensen van buiten de politiek."
Luister naar een fragment uit het nieuwsforum van Buro de Vries