GGD test 400 zorgmedewerkers vanwege uitbraak in zorgcentrum Surhuisterveen

De GGD Fryslân test zaterdag in Drachten 400 zorgmedewerkers die in contact zijn geweest met mensen in 't Suyderhuys. In dit zorgcentrum in Surhuisterveen werd de Britse variant van het coronavirus vastgesteld, en zijn bijna honderd mensen positief getest op het virus.
© Noordernieuws/De Vries Media
Personeel van 't Suyderhuys wordt zaterdag getest op de GGD-testlocatie in Drachten. Dat zijn 255 zorgmedewerkers die de afgelopen drie weken in contact zijn geweest met kwetsbare bewoners. Het gaat ook om medewerkers van de thuiszorg en om andere medewerkers, zoals dokters en fysiotherapeuten.

Nog meer medewerkers getest

Daarnaast test de GGD ook preventief 147 andere zorgmedewerkers in de regio. Uit bron- en contactonderzoek bleek dat er een link is met 't Suyderhuys.
De laatste stand van zaken is dat 45 bewoners van 't Suyderhuys besmet zijn met het coronavirus. Er zijn ook al meer dan 50 medewerkers besmet. Vier bewoners zijn overleden aan het virus.
Bestuurder Jan Maarten Nuijens over de situatie in 't Suyderhuys
De uitslagen van deze testen moeten begin volgende week bekend zijn. Daarna zet de GGD 'gerichte vervolgstappen'.
Bij dit soort onderzoeken in Brabant en Gelderland had minder dan één procent van de besmette personen de Britse variant van het virus. In de regio Rotterdam ging het om vijf procent.

GGD Fryslân krijgt hulp

Bij het extra bron- en contactonderzoek krijgt de GGD Fryslân de komende tijd hulp van GGD'en uit andere regio's.