Freedsmerk over Engelse coronavariant: "Het wordt wel heel eng nu"

"Met die Engelse variant wordt het wel heel eng, nu." Zo reageert één van de bezoekers van de Leeuwarder Freedsmek op het nieuws dat de Britse variant van het coronavirus nu ook Fryslân bereikt heeft. "Je wordt nog voorzichtiger. Maar ik vind het wel moeilijk hoor. Je moet toch wat in huis halen!"
© Omrop Fryslân, René Koster
Verslaggever René Koster vroeg op de Freedsmerk naar het coronavirus
Een jonge vrouw vertelt dat ze eigenlijk niet bang is. "Ik wil niet dat de angst het overneemt, want dat vernielt ook mijn 'mentale afweer'." Een man in een scootmobiel was altijd al heel voorzichtig, omdat hij "teveel mankeert om risico's te nemen". Wel adviseert hij om meteen alle vliegvelden te sluiten.
Een ander maakt er maar een grapje van: "We hadden ooit al eens de Engelse ziekte, dat was ook erg. Maar we houden nog steeds van Engelse drop, hoor. Misschien is dat verzachtend."

Avondklok tussen de kamer en de keuken

Over de vraag of een avondklok effectief is om meer besmettingen tegen te gaan, zijn de meningen verdeeld. "Dan krijg je een verschuiving, dat lost niets op." Een ander is nog duidelijker: "Niet doen, dan krijg je problemen met de jeugd." Maar ook: "Probeer het maar, want nu moet je gewoon alles doen om het te onderdrukken!"
Volgens één van de kooplieden maakt het voor zijn eigen gezin niet veel uit: "Er zijn 's avonds niet zoveel bewegingen. Ja, tussen de kamer en de keuken, maar dan houdt het wel op."