EK-debutanten Kok en Talsma gaan voor 'goede races', De Jong wil het hoogste podium

IJsstadion Thialf is dit weekeinde het domein van de Europese sprinters en allrounders. Op zaterdag en zondag staat namelijk het Europees kampioenschap sprint en allround op het programma. Femke Kok uit Nij Beets, Marwin Talsma uit Grou en Antoinette de Jong uit Rottum zorgen voor de Friese inbreng op het toernooi. Elk met een eigen doel.
Antoinette de Jong © Orange Pictures
Voor de 20-jarige Kok is het haar eerste grote sprinttoernooi bij de senioren. "Ik ben benieuwd wat ik kan verwachten van de andere concurrentie uit het buitenland", zegt Kok, die op het NK sprint als tweede eindigde, ondanks drie afstandsoverwinningen.

Buitenlandse vorm

De concurrentie is het grote vraagteken op het eerste internationale toernooi tijdens dit coronaseizoen. In sommige landen zijn nog geen grote wedstrijden geweest en dus is het afwachten wat de vorm van de buitenlanders is. "Na dit weekend zien we wel hoe het ervoor staat", zegt Kok.
Duidelijk is wel dat landgenote Jutta Leerdam een van de grootste kanshebbers is voor de titel, maar ook de Russische schaatssters zijn grote concurrenten voor Kok. "Dat denk ik wel en in mijn team zit ook nog Vanessa Herzog uit Oostenrijk, die is ook goed. Het wordt wel spannend."
Femke Kok over het EK sprint
Femke Kok © Orange Pictures
Ook Talsma maakt dit weekeinde zijn debuut, maar dan op het allroundtoernooi. En dat is al een overwinning op zichzelf. "Kijk, ik ben tot nu toe niet heel goed geweest in het allrounden. Ik word nu derde op het NK, maar ik heb daarvoor nog nooit echt gehad, ook niet bij de junioren, van: 'jongens, we gaan allrounden en ik eindig op het podium'", zegt Talsma.
Dit toernooi is voor hem dan ook onderdeel van een groter doel. "De droom is om olympisch kampioen te worden, en om daar te komen. Ik vind een allroundtoernooi heel leuk om te schaatsen, maar het is niet mijn hoofddoel", zegt Talsma, die het EK-ticket op het kwalificatietoernooi voor de neus van recordkampioen Sven Kramer wegkaapte.
Talsma liep op het WK kwalificatietoernooi (WKKT) nog een blessure op aan een rib, maar hij denkt dit weekeinde gewoon 'vol gas' te kunnen.
Marwin Talsma over het EK allround
Marwin Talsma © Orange Pictures
Voor De Jong wordt het een heel ander allroundtoernooi. Zij is de regerend Europees kampioen en ook op het WKKT maakte ze diepe indruk. "Mensen verwachten van mij dat ik het daar ook even doe, maar dat is niet vanzelfsprekend", zegt De Jong.
Ze ziet zichzelf dan ook niet als de topfavoriet. "Dat zie ik nooit. Ik voel mij eigenlijk altijd wel goed op een allroundtoernooi en dan denk je: ik ben er klaar voor. Ik heb mij heel vaak heel goed gevoeld en dan maakte ik op de 500 meter een foutje en dan lig je alweer een paar seconden achter. Er kan van alles gebeuren. Het is over vier afstanden", zegt ze. "Tot nu toe heb ik een goed seizoen gehad en moet ik dat ook meenemen en doen wat ik daar ook heb gedaan."
Antoinette de Jong © Orange Pictures
Antoinette de Jong over het EK allround
De schaatsers hebben allemaal hun eigen verhaal en dat zorgt ook voor uiteenlopende doelstellingen. "Ik hoop gewoon dat ik vier constante en goede ritten neerzet", zegt Kok, die daarmee wel hoopt om in elk geval in de top vijf te eindigen. "Dat zou heel mooi zijn."
Ook Talsma wil de lat niet te hoog leggen. "Gewoon vier goede races neerzetten en het beste uit mijzelf halen. Dan ben ik tevreden. Als daar iets moois uitkomt dan is dat mooi meegenomen, maar gebeurt er niets, dan gebeurt er niets. Zo simpel is het eigenlijk", zegt de Grouster.
Maar voor De Jong ligt het natuurlijk heel anders. "Als ik op dat hoogste podium sta, dan is het voor mij geslaagd", aldus de regerend kampioen.