Hoe werkt de schaatsbubbel in Fryslân?

Tussen de 250 en 300 schaatsers en hun coaches zitten de komende weken verspreid over drie hotels in de zogenaamde schaatsbubbel. Dat moet ervoor zorgen dat er tot en met half februari nog vier grote internationale toernooien georganiseerd kunnen worden. Maar, hoe werkt de schaatsbubbel in Fryslân eigenlijk?
FH REPO Reedrydbubbel

Een aantal regels uit de bubbel:

"Lijkt wel wat op een gevangenis"

Het is streng. Heel streng. Maar, het moet wel om nog enkele internationale wedstrijden te kunnen rijden. Antoinette de Jong vertelt over haar ervaringen in de eerste week van de bubbel: "Je kunt geen kant op. Het lijkt wel wat op een gevangenis. Overal zijn camera's, als je in- en uitcheckt moet je zeggen waar je heen gaat en moet je binnen een acceptabele tijd terug zijn."
In de bubbel zitten, houdt ook in dat je familie en vrienden vijf weken niet kan zien. Dat is soms wel moeilijk, vindt Femke Kok. "Aan de ene kant is het jammer dat je zo lang weg bent en elkaar niet kan zien. Alleen het is voor een goed doel en we mogen wedstrijden rijden, dus dan heb ik het er wel voor over." De Jong mist vooral het stukje ontspanning. "Ik mis het om naar de paarden te gaan, want dat geeft mij rust. Nu zit je alleen maar in het hotel."
Marwin Talsma debuteert aankomend weekend op het EK allround. Het betekent dat hij sinds deze week in de bubbel zit. "De tijd doordeweeks moet je wel overbruggen. Voor de rest is het zo erg ook niet. Het is niet een hel ofzo. Maar, het is leuker om thuis te zitten en je eigen dingen te kunnen doen."
Fryske reedriders oer de bubbel

"Geschenk uit de hemel"

Bij hotel Van der Valk zijn ze erg blij met de schaatsbubbel. Het zorgt ervoor dat er drie hotels in Wolvega, Sneek en Emmeloord nu voor een groot deel vol zitten, terwijl het anders rustig was geweest vanwege de coronacrisis. Ook in het hotel in Leeuwarden zitten schaatsgasten van schaatsbond ISU, maar het andere deel van dat hotel is ook open voor publiek. "Blij mee is een understatement. Het is een geschenk uit de hemel", vertelt Henk Matser van Van der Valk.
Volgens Matser verdienen de overheden daarbij ook een compliment, omdat ze de hotels een ontheffing hebben gegeven. Zo mag er wel in het restaurant gegeten worden in de bubbel. Dat moet ook wel, want bijna 300 mensen eten op hun kamer geven, was niet te doen voor het hotel. Matser: "We zijn er sinds begin augustus mee bezig, want het is een enorme operatie. Maar we zijn er super blij mee. We hebben nu in de vier hotels voor iedereen werk, zo groot is het."

Leren, lezen en foto's plakken

Om de tijd naast het trainen de komende weken wat door te komen, doet iedereen wat anders. Talsma gaat bijvoorbeeld leren: "Ik heb wat boeken mee voor het vaarbewijs. En ik heb een PlayStation meegekregen van een vriend en we kunnen altijd een filmpje kijken." Ook Kok gaat in de boeken, maar niet voor school: "Ik heb twee boeken mee en ik kijk veel series en films. En we doen met ons team wel leuke spelletjes. Ik dat het wel voorbij vliegt."
De Jong probeert zich, naast een stukje ontspanning, ook nog nuttig te maken: "Ik ben bezig met een fotoboek van polaroid. Van de afgelopen weken probeer ik allemaal foto's te verzamelen en die plak ik in een dik boek, daar ben ik nu mee bezig." En ach, anders is er ook nog wel een leuke serie die De Jong kan kijken: "Ik kijk ondertussen alle seizoenen van Grey's Anatomy. Ik denk dat ik het wel helemaal heb uitgezien, als ik hier wegga."
De bubbel eindigt na het WK afstanden, dat halverwege februari in Thialf plaatsvindt.
© Orange Pictures

Het programma van de komende weken

Zaterdag 16 en zondag 17 januari Europees kampioenschap allround en sprint
Zaterdag 23 en zondag 24 januari Wereldbeker 1
Zaterdag 30 en zondag 31 januari Wereldbeker 2
Donderdag 11 tot en met zondag 14 februari Wereldkampioenschap afstanden